Nyhet

Hva er verst – Bibelen eller GTA V?

Fans er rasende etter at spillet ble fjernet fra to australske butikkjeder.

I forrige uke meldte Gamer.no at de store butikkjedene Target og Kmart hadde fjernet Grand Theft Auto V fra butikkhyllene sine i Australia. Det skjedde etter at 48 820 personer hadde underskrevet en digital underskriftskampanje via Change.org. Kampanjen gikk ut på at spillet skulle fjernes fordi det fremmet kvinnehat og seksualisert vold mot kvinner.

Beslutningen til butikkjedene har skapt store reaksjoner. Nå melder Cnet at GTA-fansen har startet en motaksjon for å forby salget Bibelen, av nesten samme grunn som spillet ble forbudt hos Target og Kmart:

«Trekk tilbake Bibelen – denne motbydelige boken oppfordrer lesere til å begå seksualisert vold og drap mot kvinner» heter det i underskriftskampanjen.

I skrivende stund har over 50 000 signert denne kampanjen, altså flere enn den opprinnelige som fikk GTA V fjernet fra butikkene i Australia.

Satt på spissen

Ordlyden i «motkampanjen» er svært lik det som stod i underskriftskampanjen mot spillet, bare at GTA V er byttet ut med Bibelen. Tanken er å illustrere hvor små forskjellene kan være mellom det voldelige skytespillet og den religiøse boken – satt litt på spissen.

Mannen som startet kampanjen for å få stanset salget av Bibelen hos Target, skriver i et innlegg at han brukte Bibelen som et satirisk eksempel. Han synes dette ville understreke «sensasjonalismen» i den første kampanjen, som han mente var full av uriktig skremselspropaganda, myntet på uvitende foreldre. Der stod det for eksempel at spilleren ville få helsepoeng for å utøve voldtekt eller mishandling av kvinner i spillet. Det stemmer ikke.

Han mener at GTA V like lite – eller i enda mindre grad – oppfordrer til vold mot kvinner som det Bibelen gjør, og siterer blant annet Tredje mosebok 21:9:

«Og dersom en prests datter vanhelliger seg ved å drive hor, så vanhelliger hun sin far; hun skal brennes med ild.»

Ingen betydning?

Cnet påpeker for øvrig at forbudet egentlig ikke har all verdens å si, ettersom GTA V fortsatt kan kjøpes andre steder enn Kmart og Target i Australia. Derimot handler denne saken kanskje mer om prinsipper.

Vold mot kvinner i spill har nemlig vært et hett debattert tema det siste året. Derfor er det interessant å se at så store butikkjeder også involverer seg, og ikke minst at spillfansen slår tilbake når de mener at butikkene har misforstått hva det dreier seg om.

Svenskene vil advare deg mot spill som Grand Theft Auto
Vurderer sexisme-advarsel på nye spill »

(Kilder: Gamer.no, Cnet, Change.org)

Les også
Svenskene vil advare deg mot spill som dette
Les også
– Ingen kobling mellom spill-vold og ekte vold
Les også
– Dette er Gamergate
Les også
Jenter føler seg lite velkomne i dataspillmiljøer på nettet
annonse