Nyhet

Street View endelig klart i Norge

I fjor fikk Teknofil inn flere meldinger om at noen interessante biler var ute på veiene. Bobler med en slags form for kamera på taket var ute på norske veier. Vi trodde det var snakk om Google som samlet inn data til en Street View-tjeneste i Norge, men der tok vi feil.
Les også: Har du sett denne bilen?

Sesam kom først

Sesam avslørte ovenfor pressen i går at det er de og Finn Foto som har vært ute på tur. Det var med stor entusiasme de nå kunne presentere karttjenesten "Gatebilde" for Oslo og noen tettsteder i Akershus.
Tjenesten er satt sammen av 350.000 bilder som er tatt på gatenivå. Bildene er så sydd sammen slik at brukere så og si kan kjøre gjennom gatene, se opp, ned, til sidene og bakover. Flyten i bildene er overraskende god, opg tjenesten fungerer ypperlig for å finne frem i gatebildet om du skal ut på ukjente stier.

Ikke lagd for kikkere

Google har lenge hatt en lignende tjeneste på plass i USA. Denne tjensten har fått mye oppmerksomhet da det var fullt identifiserbare personer på bildene. Folk likte rett og slett ikke at Google la de ut på nett. Sesam har lært av Google og de har på sin side vært nøye på personvernet.

- Alle fotoene i bykjernen er samlet inn tidlig på morgenen med minst mulig mennesker. I tillegg har vi manuelt maskert alle ansikter og registreringsskilt på bildene, forteller Per Eirik Marton, produktansvarlig for Sesam kart.

- Dette er i første rekke en orienteringstjeneste, de med ekstreme kikkertendenser får gå andre steder, legger produktdirektør Jan Staff til.

Sesam har også vært påpasselige med å kutte ned størrelsen på bildene de har lagt ut. Du kan fint se hvor du er i gatebilde. Inn gjennom vinduer klarer du derimot ikke å zoome. Det var slike funksjoner Google ble kritisert for. Marton lover samtidig at selv om det er få personer med på bildene så finnes det nok av interessante scener gjemt inne i tjenesten.

Trondheim neste?

Foreløpig har Sesam Gatebilde fått på plass bilder av Oslo, Lillestrøm, Ski, Nesodden og Asker. Men planene stanser slett ikke der. Produktdirektør Jan Staff lover at tjenesten vil bygges ut i takt med Sesam sin 3D-tjeneste. Det vil sannsynligvis tilsi at Trondheim er neste by som står for tur.


Inntil da får du rett og slett nøye det med en bytur i Oslos gater.
Tjenesten, som fortsatt er i beta, er enda ikke utviklet for mobiler slik at du kan ta med deg kartet på tur. Den skal likevel fungere på mobiler som støtter flash, men Sesam lover at de vil se på mulighetene for å utvikle dette. Foreløpig vil de likevel fokusere på versjonen ment for vanlige datamaskiner.
Her kan du selv teste den nye tjenesten. Finner du noen spesielle bilder fra Oslos byliv? Send oss gjerne lenken til ditt funn.

Les også
Er dette Google-bilen?
Les også
Har du sett denne bilen?
Les også
Fjernet by fra Google Maps
annonse