Nyhet

Mann dømt for Microsoft-svindelen

Lurte kunder til å betale for gratis Microsoft-programvare.

Svindlere som utgir seg for å arbeide for Microsoft har vi hørt om før. I fjor sommer ble for eksempel vår redaksjonen oppringt av en «Microsoft-medarbeider» som ville rydde PC-en vår for drøssevis av virus, men som egentlig var ute etter kredittkortopplysningene for å loppe oss for penger.

Det viser seg at falske Microsoft-kundebehandlere representerer en ganske betydelig gruppe nettsvindlere som har holdt på i en årrekke med å lure til seg penger, men som hittil har unnsluppet lovens lange arm. Nå kan BBC imidlertid melde at en av disse svindlerne endelig har blitt innhentet av myndighetene.

Lurte kunder til å kjøpe Microsoft-program

Den aktuelle svindleren er en britisk statsborger som nå har blitt dømt for å hyre medarbeidere ved et call-center i India, som ringte opp kunder for å fortelle dem at datamaskinene deres har alvorlige problemer.

Metoden ligner altså på det vi ble utsatt for i fjor, og også i dette tilfellet var det snakk om at svindleren tok over styringen av PC-ene til kundene. Denne kontrollen skal visstnok ha blitt brukt til å gjøre maskinene mer utrygge.

Deretter skal kundene ha blitt overbevist om at de måtte installere programvare fra Microsoft for å fikse sikkerhetsproblemene. Det er uvisst akkurat hva slags programvare det er snakk om, men den skal ha vært gratis tilgjengelig på Microsofts hjemmeside.

Må betale 250 000 kroner

Den indiske svindleren tok seg imidertid betalt for denne programvaren, nærmere bestemt mellom 350 og 1500 kroner per kunde. Som et resultat av dette ble Jamil dømt til fire måneders betinget fengsel og til å betale til sammen 250 000 kroner i bot, oppreisning og saksomkostninger.

Dette skal være den aller første britiske dommen i denne spesifikke svindelvirksomheten, som altså har pågått i flere år og utføres av et stort antall personer. Representanter for britiske myndigheter kaller dommen et «landemerke» og håper den vil bli stående som en advarsel til de andre som er involvert.

Se hele svindelforsøket vi ble utsatt for i filmen under.
Få også med deg artikkelen: Her ringer Michelle fra «Microsoft»

(Kilde: BBC)

Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
Les også
Dette svindelprogrammet tar bilder av deg med webkameraet
Les også
Her prøver Windows-svindlerne å lure kredittkortet fra oss
annonse