Nyhet

Kan avlytte deg ved å filme potteplanter og potetgullposer

Forskere fra Microsoft, Adobe og MIT står bak nesten utrolig teknologi.

Det høres kanskje ut som et sprøtt påfunn hentet ut av en Hollywood-film, men det er faktisk sant: Nå går det an å lytte til samtaler bak lukkede dører – eller i alle fall lukkede vinduer – bare ved å filme gjenstander som befinner seg i rommet hvor det snakkes.

Dette er det forskere fra Microsoft, Adobe og forskningsinstituttet MIT som står bak. De har nemlig utviklet en algoritme som gjør det mulig å rekonstruere lyden i et nesten hvilket som helst område, så lenge man har et videoklipp av stedet – og det finnes noe i klippet som lydbølgene fra samtalen kan få til å vibrere.

Potetgullposer og potteplanter

Det er nyhetstjenesten til MIT som melder om nyvinningen, og for ordens skyld: MIT er ikke kjent for å fare med aprilspøker i august.

I ett eksperiment klarte algoritmen som forskerne har utviklet å rekonstruere gjenkjennbar tale kun ved å analysere et videoklipp hvor en potetgullpose hadde blitt filmet gjennom lydtett glass. Avstanden opptaket ble gjort på var 15 fot, altså drøyt 3,5 meter.

Senere gjentok de eksperimentet med både aluminiumsfolie, og med overflaten på vann i et glass, med gode resultater – men aller mest imponerende må kunne sies å være at de fikk til å «avlytte» rommet ved å filme bladene på en potteplante.

Vibrasjoner på mindre enn én piksel

Det er heller ikke all verdens med utstyr som skal til, ifølge MIT News, selv om de beste gjenskapelsene av lyden ble gjort da rommet ble filmet med høyhastighetskameraer. Forskerne fikk nemlig god nok lyd fra klipp filmet med ordinære 60 FPS-kameraer til å identifisere kjønnet på de som snakket, samt hvor mange de var.

Forskerne kommer til å legge frem mer informasjon i en artikkel på årets Siggraph-konferanse om noen dager, men kan allerede nå dele litt om metoden bak. Ved å måle materialene de filmet, kom de nemlig frem til at vibrasjonene som kameraet så, og som algoritmen deretter kunne omdanne til lyd, bare var på rundt en tidels mikrometer.

Et hårstrå er omlag 170 ganger så bredt som dette, og i nærbilder av objektene var hver eneste piksel fem tusen ganger så stor. Vibrasjonene kunne dermed åpenbart ikke filmes direkte, men ved å analysere endringer i fargen på hver enkelt piksel over tid kunne de likevel utledes.

Fra videostøy til lydsignaler

Ved hjelp av en rekke filtre, og teknikker som å analysere all mulig tilleggsinformasjon som for vanlig videofilm ville blitt regnet som støy, fikk algoritmen enda mer presise anslag på hvilke lydbølger som måtte ligge bak vibrasjonene i materialet.

Som et eksempel nevner Washington Post, som også omtaler nyvinningen, at særlig den rullende lukkeren man finner i alle moderne digitale kameraer hjalp forskerne. Fordi denne registrerer forskjellige rader piksler på marginalt forskjellige tidspunkter, kan kameraer i praksis ta opp informasjon med langt høyere frekvens enn bare bildehastigheten alene skulle tilsi.

Mer om forskningen kan du lese på MIT News, og enda mer informasjon vil bli tilgjengelig når Siggraph braker løs om noen dager. At dette er en type teknologi som både vårt hjemlige politi på spaneroperasjoner, og større internasjonale spionbyråer vil kunne dra nytte av, kan det uansett ikke være særlig med tvil om.

I denne videoen kan du se Abe Davis, forskeren som ledet prosjektet, både forklare hvordan det fungerer og vise eksempler på «lydopptak» hentet fra video:

Samtidig er ikke MIT superbegeistret for ubegrenset overvåkning:
MIT-forskere vil lage «NSA-sikker» kommunikasjon på Internett »

(Kilde: MIT News, Washington Post)

Les også
Nyutviklet minne 50-dobler lagringskapasiteten
Les også
Superstoffet grafén kan være nærmere enn du tror
Les også
Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest
Les også
MIT-forskere vil lage «NSA-sikkert» Internett
Les også
Snart kan Facebook gjenkjenne ansikter like godt som mennesker
annonse