Tek.no

Nyhet

Vil bygge solcellepaner inn i skjermene

Fremtidens mobiltelefoner og nettbrett kan få lenger batteritid når du bruker dem i solen.

Yimu Zhao/Michigan State University
23 Aug 2014 07:00

Forskere ved Michigan State University har klart å utvikle et tynt og helt gjennomsiktig solcellepanel, som de mener vil kunne bygges inn i for eksempel skjermene til mobiltelefoner og nettbrett. Dermed vil du kunne få lenger batteritid på duppedittene dine, bare ved å bruke dem ute i solen. Det skriver universitetet i en pressemelding.

Solcellepanelet vil også kunne brukes på andre overflater.

Doktorgradsstudent Yimu Zhao og førsteamanuensis Richard Lunt tester det nye solcellematerialet på laboratoriet.Foto: G.L. Kohuth / Michigan State University

– Det kan brukes på høye bygninger med mange vinduer, eller i en hvilken som helst type mobil enhet hvor estetikken er viktig – som i mobiltelefoner eller e-bok-lesere. På sikt vil vi ønske å lage overflater som samler solenergi, uten at du en gang vet at de er der, sier Richard Lunt hos Michigan State University.

Gjennombrudd

Det har blitt forsket på fotoceller laget gjennomsiktige plastlignende materialer helt siden 70-tallet, men produksjonen har vært komplisert og materialene har hatt et fargestikk som gjør at bruksområdene har vært ganske begrenset.

– Ingen vil sitte bak farget glass, sier Lunt.

Synlig lys passerer tvers gjennom, mens lys i andre bølgelengder konverteres til elektrisitet.Foto: Michigan State University

Solcellepanelet er basert på såkalte fotovoltaiske celler, små organiske celler som i dette tilfeller reagerer kun på de usynlige delene av sollyset.

– Vi kan justere disse materialene slik at de fanger opp bare det ultrafiolette lyset og bølgelengdene nær infrarødt lys, forklarer Lunt.

Siden materialet ikke absorberer eller reflekterer lys i den synlige delen av spektrumet, vil materialet se helt glassklart ut for det menneskelige øye.

Lav effektivitet

Foreløpig er ikke solcellepanelet så veldig effektivt, og forskerne sier de trenger mer tid for å øke effektiviteten slik at det kan produsere mer strøm. Rundt 1 prosent av lyset som passerer gjennom panelet blir gjort om til energi, mens de mest effektive solcellepanelene i verden har en effektivitetsgrad på mer enn 40 prosent.

Forskerne tror imidlertid de skal kunne klare å komme opp mot 5 prosent i de transparante solcellepanelene.

Disse batteriene vil raskere å lade og billigere å produsere:
Fremtidens batterier kan være laget av hamp »

(KIlder: Michigan State University via Mashable)

Les også
Din neste bilrute kan bli motstandsdyktig mot regn
annonse

Les også