Tek.no

Nyhet

Din neste bilrute kan bli motstandsdyktig mot regn

Forskere har funnet opp materiale som kaster av seg aller typer væske.

Rafal Olkis/Shutterstock.com
Finn Jarle Kvalheim
3 Des 2014 11:00

Såkalte superhydrofobiske materialer og spray har vært tilgjengelig lenge. Hvis du har lagt merke til hvordan vanndråper flyr av allværsjakken din, er det denne effekten du har sett. Løsningen selges også på sprayflasker, til bruk på bilruter og andre steder det kan være nyttig. Nå har forskere ved Universitetet i Californa funnet en måte å lage materialer på slik at de er hydrofobiske i seg selv, uten at du trenger å kjøpe inn spray i tillegg.

Det er nettstedet Extremetech som melder om gjennombruddet. Vann er ikke det eneste løsningen støter fra seg. Den har blitt døpt superomnifobisk, og skal støte fra seg alle typer væsker.

Knøttsmå spiker

Løsningen hermer etter de ørsmå hårene på blader, som gjør at overflatespenningen i vanndråper ikke brytes.Foto: watin/Shutterstock.com

Som så mange andre tekniske løsninger vi omgir oss med, er også denne inspirert av naturen, nærmere bestemt trær. Når regndråper skyter av blader uten å feste seg, skyldes det en kombinasjon av vannets overflatespenning, og mikroskopiske hår på bladene. Vannets overflatespenning er så sterk, og hårene så små, at dråpene flyter oppå hårene. Vannet trekker ikke ned mellom hårene, og bladet blir derfor heller ikke skikkelig vått.

Forskerne har brukt knøttsmå silisiumstapper tett i tett over store områder for å oppnå den samme effekten. Hver lille tapp er tynnere enn et vanlig menneskehår, og de er plassert med 100 mikrometers avstand til hverandre. Hver tapp har et lite hode som er 20 mikrometer i diameter. Det handler mer eller mindre om knøttsmå spiker.

Løsningen er testet og fungerer på selv væskene med lavest målt overflatespenning, og den skal kunne tas i bruk på en rekke materialer. Glass og metall er blant dem. En viktig ulempe med sprayløsningene, er at de slites over tid, og man må spraye på nytt. Det skal man slippe med denne nye løsningen. Den forblir upåvirket av temperaturer, lys eller andre slitasjefaktorer.

Virker den mot fuglebæsj?

Løsningen er så langt bare patentert, så det kan ta en stund før vi ender opp med å se den i sluttprodukter. Likevel har utviklingen på dette området gått forholdsvis fort, sammenliknet med den vi har sett for eksempel på batteriteknologi. Dermed kan det tenkes at vi ser den i bilruter, og på andre nyttige steder, i ikke altfor fjern fremtid.

Det vi lurer mest på er om den også virker mot fuglebæsj.

Utviklingen er spennende på mange felt om dagen. HP annonserte nylig en 3D-skrivere som skal være ti ganger raskere enn eldre modeller.

(Kilde: extremetech.com)

Les også
Snart lader du mobilen eller PC-en din på 30 sekunder
Les også
Denne 3D-skriveren bringer teknologien et langt skritt videre
Les også
Vil bygge solcellepaner inn i skjermene
annonse

Les også