Nytt kjøleskap «lukter» om maten er spiselig eller bør kastes

Grundig går til krig mot matsvinn.

Berlin / Tek.no: Nye funksjoner har alltid ett spørsmål ved seg. Er det en gimmick, eller er det nyttig? Grundigs nye kjøleskap slipper galant unna slike spørsmål.

En egen skuff i kjøleskapet analyserer luften for bakterier eller gasser, slik at skapet enkelt kan fortelle deg om maten du har tatt ut av pakningen fortsatt er spiselig eller ikke. En lampe lyser opp i enten grønt, oransj eller rødt. Sistnevnte betyr at du bør unngå å spise maten, mens det oransje lyset forteller deg at det haster å få gjort noe med den.

Løsningen har fått navnet FreshMeter, og er ventet å dukke opp i flere typer kjøleskap etter hvert.

Holder maten forbi datoen?

Skuffen alt handler om. Inni her får du plass til en relativt grei mengde kjøtt om gangen, som kjøleskapet holder oversikt over kvaliteten på.

Det betyr at mat med datostempling fort kan vise seg å vare godt utover datoen som står på, mens man andre ganger kan oppleve at maten blir dårlig tidligere. Det skjer for eksempel om maten har stått fremme i romtemperatur i perioder, slik at holdbarheten blir kortere.

Med dette kjøleskapet slipper man altså å tvile seg frem til om maten er spiselig, og man slipper forhåpentligvis unna faren for å bomme dersom man gjetter seg frem. Mindre tvil, mindre magetrøbbel og sannsynligvis også mindre kastet mat.

Når oppfinnere snakker om nye konsepter og produkter, dukker gjerne påstanden om at man må løse et problem opp. Det hjelper lite hvor fett konseptet er, hvis det ikke kan ta seg av noe som mange plages med. Med tanke på alle lanserinengene som ikke løser så mye, og egentlig bare legger til flere komplikasjoner i livene våre, er det veldig forfriskende å se Grundig ta et problem vi alle har, og å levere en enkel og fin løsning uten fiksfakserier.

Kun en liten del av skapet

Løsningen ble vist frem i et digert side-by-side-skap. Slike er typisk veldig dyre, men Grundig regner med at skuffen dukker opp i flere skap når løsningen kommer i salg.

Så gjenstår det naturligvis å se hvor treffsikkert dette er. Som de fleste av Grundigs topprodukter for kjøkkenet her på IFA er heller ikke dette endelig lansert. En gang til neste år er det ventet å dukke opp i butikkene.

Om det er noe som kanskje skuffer litt her, så er det at ikke alle skuffene i kjøleskapet kan det samme. Det er kun en relativt liten del som gjør dette her. Men slik er det ofte når ny teknologi dukker opp. Det er dyrt og begrenset i starten, før prisen går ned og funksjonen utvides.

Siden dette er en liten skuff i kjøleskapet der man ser for seg at kjøtt og andre kjølevarer kan ligge relativt åpent var jeg veldig nysgjerrig på om dette er maskinvaskbart. Og det er det.

Teknologidelen av løsningen sitter fast i kjøleskapet, og en liten åpning i bakveggen på kjøleskapet trekker inn luft fra et tilsvarende hull i skuffen. Skulle skuffen bli skitten tar du den bare ut og hiver den i oppvaskmaskinen. Enkelt og kjapt.

Kommer til flere kjøleskap

Ellers er dette et todelt kjøleskap, såkalt side-by-side- eller USA-skap, om du vil. Det er kraftig belysning innenfor dørene, og lyset i hele kjøleskapet begynner å pulsere omtrent som et tregt strobe-lys hvis du glemmer døren åpen. Det bør ikke være mulig å overse.

Akkurat kjøleskapet Grundig viste frem her på messa er typisk en variant som vil bli ganske kostbar. Side-by-side-skap pleier å begynne på rundt 10 000 kroner i de enkleste variantene, og det er som regel ikke noe problem å oppdrive varianter til rundt 40 000 om man har spesielle krav som kun oppfylles av få modeller.

Men FreshMeter-skuffen kan du sannsynligvis finne i vesentlig rimeligere modeller enn denne når den er klar for markedet.

Det er mange om beinet for smarte hvitevarer. Samsung har jobbet med høyteknologiske kjøleskap en stund, og lanserte i fjor et kjøleskap med lagerstyring, storskjerm og apptilkobling. Les sniktitten her »

annonse