Tek.no

Nyhet

Apple suspenderer kontroversiell app fra App Store

Utvikleren skal ha brutt retningslinjene til Apple.

AMR ALFIKY / New York Times
2 Mar 2020 09:30

Apple stopper nå muligheten til å laste ned den kontroversielle appen fra Clearview AI i App Store. Grunnen skal være at Clearview aktivt har oppfordret brukere til å laste ned en utviklerversjon av appen, melder Gizmodo.

Denne praksisen bryter angivelig med retningslinjene til Apples utviklerprogram.

Til den amerikanske nettsiden skriver sjefen i Clearview, Hoan Ton-That, at selskapet nå er i kontakt med Apple for å rette opp i regelbruddet.

Apple er kjent for å styre bruken av apper i App Store med jernhånd. Tidligere har også aktører som Facebook og Google blitt suspendert for overtredelser av reglene til Apples utviklerprogram.

Les også
Analytiker: Apple vil lansere radikalt nye Macer

Omdiskutert app

Clearview fikk sist uke søkelyset rettet mot seg etter at det ble klart at selskapet hadde lastet ned en database bestående av over tre milliarder bilder – som var hentet fra ulike nettsteder som blant annet Facebook, Instagram og Instagram.

Tanken bak appen er å lage en slags søkemaskin for politiet i USA og Canada, ved at systemet kan gjenkjenne kriminelle personer ved hjelp av den gigantiske databasen av bilder.

Ifølge amerikanske CNN skal mer enn 600 politiavdelinger allerede tatt i bruk appen fra Clearview – da også FBI og Sikkerhetsdepartementet i USA.

Les også
Stjerneregissør: – Derfor har ingen Hollywood-skurker en iPhone

Varsellampene for personvern blinker

Stormen rundt appen i forrige uke dreide seg mye om hvorvidt personvernet til folk er ivaretatt på en god måte eller ikke. Og ikke minst hvordan Clearview hadde forsynt seg med bilder fra de ulike plattformene uten tillatelse.

I et intervju med CNN bedyret Ton-That at Clearview utelukkende lager tjenesten for å hjelpe politiet med å løse kriminalsaker. Og at tjenesten er basert på informasjon som ligger offentlig tilgjengelig.

Han hevdet samtidig å ha den amerikanske grunnloven på sin side der det står skrevet om retten til å tilegne seg offentlig informasjon.

Likevel kom det også frem at aktører som Facebook, Twitter og Google hadde beordret selskapet med å umiddelbart slutte å sanke inn bilder fra deres tjenester.

annonse

Les også