Tek.no

Rykte

Analytiker: Apple vil lansere radikalt nye Macer

Apple planlegger angivelig å kaste ut «sinken» Intel fra maskinene sine.

Anders Brattensborg Smedsrud

Den ofte treffsikre Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo i KGI Securities at Apple planlegger en enorm omveltning for sine Macer de neste 12 til 18 månedene. Det melder blant annet 9to5mac.

Kou har kommet med lignende spådommer også i 2018, men den siste tiden skal Apple har oppbemannet kraftig i sine såkalte ARM-avdelinger. Analytikeren mener dette tyder på at selskapet er i ferd med å forlate Intel og den tradisjonelle x86-plattformen.

I stedet vil Apple angivelig drive maskinene og MacOS ved hjelp av ARM-baserte prosessorer. På samme måte som de allerede gjør med iPhone og iPad, som er drevet av henholdsvis den ARM-baserte A13 Bionic- og A12X Bionic-brikken.

ARM-prosessorer har tradisjonelt sett blitt brukt i mobilenheter, mens X86 har blitt brukt i datamaskiner.

Kan få kontrollen de ønsker seg

Apple har alltid ønsket seg så stor kontroll over de ulike delene de trenger for å lage nye maskiner som mulig. De siste 16 årene har de imidlertid støttet seg på Intel for å levere stadig kraftigere og mer effektive prosessorer, og før det baserte de seg på IBMs PowerPC-prosessorer.

De siste årene har det imidlertid blitt enklere å utvikle sine egne prosessorer basert på ARM-arkitekturen. Ved å utvikle prosessorene sine selv kan Apple i mye større grad enn i dag styre utviklingshastigheten og gjøre ulike optimaliseringer både i maskinvaren og programvaren til enhetene sine.

Intel har stagnert

Det som virkelig kan ha satt fart på Apples planer om å skrote Intels prosessorer er selskapets stagnasjon når det kommer til å utvikle raskere og mer energieffektive prosessorer. Intel har ikke klart å levere som planlagt på mange år, noe som i tur har gitt Apple begrensede muligheter til å selge raskere og mindre Macer med så god batteritid som mulig i det tempoet de har ønsket.

I forhold til Intels mest moderne bærbarprosessorer skal nye ARM-baserte modeller, i alle fall i teorien, levere lengre batteritid og kreve langt mindre kjøling.

Den store ulempen ved å skifte til ARM-baserte prosessorer er imidlertid at en del programmer kan slutte å fungere eller at de må optimaliseres for den nye ARM-arkitekturen før de yter optimalt.

Interessant nok lanserte Microsoft nylig den første ARM-baserte bærbare PC-en, Surface Pro X. Den falt ikke helt i smak her hos oss, blant annet grunnet uklar og skuffene app-kompatibilitet og lav batteritid. Mon tro om Apple har tiden på sin side og leverer en mer polert løsning om de faktisk gjør som Kou spår i løpet av de neste 18 månedene.

Les også
Stjerneregissør: – Derfor har ingen Hollywood-skurker en iPhone
annonse

Les også