Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Analytiker: Apple vil lansere radikalt nye Macer

Apple planlegger angivelig å kaste ut «sinken» Intel fra maskinene sine.

Den ofte treffsikre Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo i KGI Securities at Apple planlegger en enorm omveltning for sine Macer de neste 12 til 18 månedene. Det melder blant annet 9to5mac.

Kou har kommet med lignende spådommer også i 2018, men den siste tiden skal Apple har oppbemannet kraftig i sine såkalte ARM-avdelinger. Analytikeren mener dette tyder på at selskapet er i ferd med å forlate Intel og den tradisjonelle x86-plattformen.

I stedet vil Apple angivelig drive maskinene og MacOS ved hjelp av ARM-baserte prosessorer. På samme måte som de allerede gjør med iPhone og iPad, som er drevet av henholdsvis den ARM-baserte A13 Bionic- og A12X Bionic-brikken.

ARM-prosessorer har tradisjonelt sett blitt brukt i mobilenheter, mens X86 har blitt brukt i datamaskiner.

Kan få kontrollen de ønsker seg

Apple har alltid ønsket seg så stor kontroll over de ulike delene de trenger for å lage nye maskiner som mulig. De siste 16 årene har de imidlertid støttet seg på Intel for å levere stadig kraftigere og mer effektive prosessorer, og før det baserte de seg på IBMs PowerPC-prosessorer.

De siste årene har det imidlertid blitt enklere å utvikle sine egne prosessorer basert på ARM-arkitekturen. Ved å utvikle prosessorene sine selv kan Apple i mye større grad enn i dag styre utviklingshastigheten og gjøre ulike optimaliseringer både i maskinvaren og programvaren til enhetene sine.

Intel har stagnert

Det som virkelig kan ha satt fart på Apples planer om å skrote Intels prosessorer er selskapets stagnasjon når det kommer til å utvikle raskere og mer energieffektive prosessorer. Intel har ikke klart å levere som planlagt på mange år, noe som i tur har gitt Apple begrensede muligheter til å selge raskere og mindre Macer med så god batteritid som mulig i det tempoet de har ønsket.

I forhold til Intels mest moderne bærbarprosessorer skal nye ARM-baserte modeller, i alle fall i teorien, levere lengre batteritid og kreve langt mindre kjøling.

Den store ulempen ved å skifte til ARM-baserte prosessorer er imidlertid at en del programmer kan slutte å fungere eller at de må optimaliseres for den nye ARM-arkitekturen før de yter optimalt.

Interessant nok lanserte Microsoft nylig den første ARM-baserte bærbare PC-en, Surface Pro X. Den falt ikke helt i smak her hos oss, blant annet grunnet uklar og skuffene app-kompatibilitet og lav batteritid. Mon tro om Apple har tiden på sin side og leverer en mer polert løsning om de faktisk gjør som Kou spår i løpet av de neste 18 månedene.

Les også
Stjerneregissør: – Derfor har ingen Hollywood-skurker en iPhone
annonse