Nyhet

Får Galaxy S4 helt ny skjermteknologi?

Nytt panel kan se fingersveip over skjermen.

Denne typen fastsatte håndbevegelser er det du kanskje kan gjøre i luften over skjermen til Galaxy S4.Foto: iStockphoto, Nishan Sothilingam
Nettstedet Phandroid spekulerer i at Samsung vil forsøke å gjenskape funksjonene fra den digitale pennen som følger med Galaxy Note-serien, med fingre i stedet.Foto: Samsung
Det kan også tenkes at Samsung ønsker å bringe mobiltelefonene enda nærmere smart-TV-ene som har bevegelsesstyring alt i dag.Foto: Samsung|
Den nye skjermteknologien skal likne på den som Sony brukte i Xperia Sola.Foto: Sony

Måten vi bruker mobilskjermer på er i endring. Igjen. For et par år siden ble de rent trykkfølsomme skjermene faset ut til fordel for dagens berøringsfølsomme skjermer. Det siste året har vi sett økende bruk av digitale penner, og nå nylig, skjermer som fungerer selv om du har hansker på deg. Nå kan det være duket for en ny variant i Samsungs neste toppmodell.

Gjenskaper Galaxy Note uten pennen?

Den nye løsningen går ut på at skjermen gjenkjenner bevegelser som skjer over selve skjermen. Du skal ikke være nødt til å berøre skjermen for å få respons. Denne maskinvaren kombinert med støtte for en rekke såkalte gestures, eller faste bevegelser, kan gi helt nye måter å bruke mobilen på.

Samsungs to Galaxy Note-utgaver kan allerede reagere på den digitale pennen selv om den er noen millimeter over skjermen. En rekke funksjoner i telefonene er knyttet til at du kan holde pennen i luften over elementer på skjermen. Nettstedet Phandroid spekulerer i at det er noe av dette Samsung ønsker å gjenskape i Galaxy S4, bare uten behovet for pennen.

Nærmer seg smart-TV-ene?

Skal vi prøve oss på noen spekulasjoner selv, går tankene fort til Samsungs seneste smart-TV-er. Samsung har de senere årene gjort mye for å knytte mobilene sine nærmere til TV-ene, og enkelte av TV-modellene har sågar blitt levert med enklere Android-enheter som skal utvide funksjonaliteten.

De heftigste Samsung-TV-ene kan nemlig også ta i mot kommandoer basert på håndbevegelser. Her er det imidlertid et kamera oppå TV-en som følger med på hva du gjør, og ikke en sensor som dekker selve skjermpanelet.

Se demonstrasjon av Samsungs smart-TV-løsning på Hardware.no

Ifølge nettstedet skal teknologien stamme fra Atmel – en av verdens største produsenter av kontrollere for berøringsfølsomme paneler. Teknologien minner en del om den Sony lanserte i modellen Xperia Sola i fjor, men skal ifølge ryktene være mer avansert.

Mulig lekket bilde fra Samsung Galaxy S4.Foto: Ukjent/lekkasje
Dette bildet er uklart, sannsynligvis på grunn av en ustødig hånd på fotografens side.Foto: Ukjent/lekkasje
EXIF-dataene er lagt ved siden av bildene. Klikk på dem for stor versjon.Foto: Ukjent/lekkasje

Lekkede bilder fra Galaxy S4?

Også andre momenter fra det kommende flaggskipet kan nå ha lekket. Det siste døgnet har en del bilder sirkulert på nettet, som muligens stammer fra kamerabrikken til Galaxy S4.

Bildene dukket først opp på Google+, men har siden blitt fjernet. Grunnen til at bildene kobles mot den kommende Samsung-modellen er bildeinformasjonen som følger med, de såkalte EXIF-dataene. EXIF-informasjonen viser modellnummer som tidligere rykter har blitt koblet mot utgaver av Galaxy S4 på vei mot ulike operatører i USA og Korea.

Spesielt spennende motiver er det ikke, og ett av bildene er tydelig uskarpt – sannsynligvis fordi kameraet har blitt holdt ustødig. Likevel kan man få et slags inntrykk av bildekvaliteten den nye telefonen vil levere, dersom det altså stemmer at de stammer fra Galaxy S4.

Usikkert om EXIF og oppløsning

Det er ventet at Galaxy S4 vil få et kamera som er i stand til å knipse bilder i 13 megapikslers oppløsning. Bildene som har dukket opp holder en langt lavere oppløsning, og har derfor blitt sett på som skuffende av noen nettsteder. Det er imidlertid ikke sikkert at de er knipset ved den fulle oppløsningen til kamerabrikken i telefonen.

Det er verdt å notere seg at modellnavn som dukker opp i rykter slett ikke alltid stemmer, og det er også lett å endre EXIF-informasjonen som følger med bilder.

Foreløpig er ingenting bekreftet

Samsung har foreløpig ikke sagt noe om den kommende toppmodellen. Dermed må både bildene og mulighetene for ny skjermteknologi tas med store klyper salt. Det ser imidlertid ut til at ryktene rundt telefonen nå er i ferd med å skyte fart, og enkelte av fjorårets rykter rundt dagens Galaxy S III var relativt treffsikre.

Dato eller tid for lanseringen av den kommende toppmodellen er heller ikke offisielt ennå. For et par dager siden ville imidlertid ryktene ha det til at den dukker opp 15. mars, og at lanseringen muligens vil skje et sted i USA.

Spesifikasjonene for Galaxy S4 er naturligvis også på ryktestadiet foreløpig, men blant de heteste tipsene er en ny strømsnill og rask åttekjerners systembrikke, og en AMOLED-skjerm på omtrent fem tommer med full-HD-oppløsning.

Les også: Ryktebørsen: – Datoen for Galaxy S4 er klar

(Kilder: sammobile.com, pocketnow.com, phandroid.com)

Les også
Ryktebørsen: – Datoen for Galaxy S4 er klar
Les også
Sjekk denne Galaxy S4-en
Les også
Ny Sony-mobil har unik skjermteknologi
annonse