Til hovedinnhold

Asus slipper eksklusivt ROG ARES-skjermkort

Vannkjølt ytelsesmonster kommer i svært begrenset opplag.

Hardware.no/Taipei: Asus' ROG-serie er blant annet kjent for sine råsterke skjermkort, som for eksempel fjorårets ekstreme Asus ROG Ares II. I dag har Asus lansert oppfølgeren på Computex-messen i Taiwan, og det splitter nye Asus ROG Ares III blir enda mer ekslusivt enn forgjengeren.

Skjermkortet blir nemlig bare produsert i 500 nummererte eksemplarer, og hvert av disse blir utstyrt med to håndplukkede AMD Radeon R9 290X-kjerner. Dermed fortsetter Asus sin tradisjon med å utstyre Ares-kortene med det aller heftigste som AMD klarer å produsere – og putter dessuten inn 8 GB GDDR5-minne.

Fullblods entusiastmodell

Asus ROG Ares III.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

En ting som er annerledes fra fjorårets ROG Ares II er kjøleløsningen. Mens forgjengeren hadde en lukket vannkjøling og en egen vifte, kommer ROG Ares III med en rendyrket entusiastkjøler. En spesiallaget vannblokk fra EK Cooling dekker hele kortets overflate, med kun detaljer skåret ut for hånd som pynt. En slik løsning betyr at alle som har tenkt å kjøre dette skjermkortet i maskinen sin er nødt til å ha en fullverdig vannkjøling satt opp til formålet; her finnes nemlig ingen medfølgende radiator.

Asus ROG Ares III krever sitt av strømforsyningen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Kjøleløsningen Asus har valgt skal ifølge selskapet gjøre at de to kjernene kjører 25 prosent kaldere enn referanseverdiene fra AMD, og vil samtidig gi langt bedre plass inni kabinettet. Kortet tar nemlig bare opp én enslig plass i høyden, så om du virkelig har tenkt å vise deg frem vil det være teoretisk mulig å putte flere Asus ROG Ares III på samme hovedkort.

Med to sultne Radeon R9 290X-kjerner ombord kreves imidlertid en del strøm, og nyheten fra Asus kommer med hele tre 8-pins PCIe-strømkontakter. Selv om vi ikke har fått noen flere spesifikasjoner på den nye råtassen enda kan det tyde på at du vil behøve en enda heftigere strømforsyning til denne modellen enn til AMDs egen Radeon R9 295X2 – som har like mange R9 290X-kjerner, men bare trenger to slike strømkontakter.

Av utganger får du mindre å ta av enn på AMDs dobbeltkjernede variant, og så vidt vi kunne se er det bare snakk om en DVI-utgang, en HDMI-utgang, og en vanlig DisplayPort-utgang. Det bør likevel holde for de fleste, og med tanke på det begrensede opplaget er dette kortet ment vel så mye som et samlerobjekt som et faktisk skjermkort til reell bruk.

Prisen tør vi ikke spekulere i, men med tanke på komponentvalget, arbeidet bak og det lave antallet som skal produseres er det neppe helt feil å anta at dette kortet blir dyrt. Noe tidspunkt for når det vil komme på markedet har vi heller ikke fått opplyst, men om du melder deg på prisvarsel for Asus ROG Ares III skal vi sende deg en e-post så snart en norsk nettbutikk tar det inn i sortimentet.

Les alle sakene fra Computex 2014 »

Flere bilder av Asus ROG Ares III:

annonse