Bærbart mikroskop bruker hologram istedenfor linser
Science fiction-teknologi anvendes for å hjelpe leger i utviklingsland.
Forskere ved Universitetet i California, UCLA, har utviklet en ny type mikroskoper som de håper blant annet kan bidra til å hjelpe leger i fattigere land, hvor man er avhengig av bærbart og billig utstyr. Til forskjell fra de tradisjonelle mammutene av noen mikroskoper, er disse såpass små og lette at de angivelig kan brukes med bare en hånd.
– Dette er det første eksemplet på det som essensielt er en håndholdt versjon av et mikroskop, sier Aydogan Ozcan, som er professor i elektrisk ingeniørfag ved UCLA. Videre forteller han at mikroskopet er svært kompakt og billig å produsere sammenlignet med konvensjonelle mikroskoper.
Vanlige linser, som er svært avhengig av gode lysforhold, er nemmelig byttet ut med hologrammer. To lysstråler sendes ut fra apparatet, ett mot objektet som skal fotograferes, for eksempel mikroskopiske celler, og ett som med vilje ikke treffer selve objektet, kalt referansestrålen. Deretter reflekteres begge lysstrålene naturlig tilbake til en bildebrikke som lagrer de to lysstrålenes oppførsel. Denne informasjonen behandles så av programvare på en vanlig datamaskin, som sammenligner forskjellene mellom de to reflekterte lysstrålene for så å lage et bilde, eller hologram, av cellene som mikroskopet var vendt mot.
Forskerne peker blant annet på muligheten for at feltleger kan bruke mikroskopet i steder i verden hvor man normalt ikke har tilgang til avansert labutstyr. For eksempel til å oppdage E. coli-bakterien i vannprøver og til og med oppdage patogener og virus i blodprøver.
Snedig nok har de kun brukt kommersielt tilgjengelige deler når de utviklet produktet. I teorien kunne mikroskopet lages av en vanlig laserpeker og bildebrikken som man finner i vanlige mobiltelefoner, ifølge UCLA-teamet. Hele vidunderet opererer på AA-batterier som du finner i fjernkontrollen din. Produksjonskostnadene ligger ikke på mer enn $50-100, tilsvarende noen norske hundrelapper.
(Kilde: Engadget))
(ingressbilder: Bruce Wetzel)