Til hovedinnhold
NyhetSlik kan forskere jobbe i fremtiden

Se den innovative forskningsmetoden

Forsker ved hjelp av 3D-printing og augmented reality.

I en artig scene i filmen Iron Man 2 oppdager Tony Stark grunnelementet vibranium takket være et stilig holografisk brukergrensesnitt. Nå finner vi en liknende metode for å studere molekyler i virkeligheten.

Forskningsmetoden har blitt utviklet av Arthur Olsen fra Molecular Graphics Lab ved Scripps Research Institute i La Jolla, California, og tar i bruk 3D-modeller og såkalt augmented reality.

3D-printing

Olsen har kombinert 3D-printing av molekyler av blant annet HIV med strategisk plasserte webkameraer for å hjelpe til i forskningen på virus og medisin.

Denne kombinasjonen skal gjøre det enklere å forstå hvordan ulike komponenter samhandler på molekylært nivå og dermed bane vei for mer effektiv medisinering og bedre behandlingsmetoder. Ved hjelp av denne metoden kan forskere lettere teste ut hva slags proteiner og ligander som kan bli brukt til å hemme eller deaktivere ulike typer virus.

Mer effektiv behandling

Takket være 3D-printing kan man få nøyaktige plastikkmodeller av virussegmenter og potensielle medisinmolekyler, og dermed teste dem mot hverandre.

For å kunne kalkulere hva som fungerer eller ikke, kommer augmentet reality inn i bildet. Ved å overføre de fysiske 3D-modellene til en datamodell, får man kobling til data og flere verktøy til bruk innen forskningen.

Denne metodikken bidrar forhåpentligvis til utvikling av bedre og mer effektive medisiner mot virus i fremtiden.

Se hvordan teknologien fungerer i praksis i denne videoen fra YouTube:

(Kilde: New Scientist)

annonse