Slik skal forskere fjerne den plagsomme VR-kvalmen
Stanford-forskere mener nå de har løsningen.
VR-teknologien er spennende, men står fremdeles overfor en del utfordringer som gjør at mange ennå ikke trykker teknologien uforbeholdent til sitt bryst. Én av dem er den berømte kvalmefølelsen mange opplever, men nå tror forskere de har løsningen på dette.
Stanford University i California jobber nemlig med et par nye VR-briller som de mener skal få has på kvalmeproblemet gjennom å tilpasse seg brukeren på en bedre måte enn tidligere. Nærmere bestemt skal brillene kunne finjusteres til hver enkelt brukers personlige egenskaper, først og fremst når det gjelder hvordan vi ser.
Et av problemene den nye tilnærmingen skal løse er det faktum at VR-briller ikke lar brukere fokusere på samme måte som i virkeligheten, hvor det kun er det man retter blikket mot som er i fokus, mens bakgrunnen er ute av fokus.
«Flytende linse»
Forskernes løsning heter «adaptive focus display», som i kombinasjon med øyesporingsteknologi altså er i stand til å endre fokus etter hvordan man bruker øynene på skjermen, slik at opplevelsen blir mest mulig naturlig.
Et par av maskinvarekonseptene som testes ut i denne forbindelse er en «flytende linse» som endrer skjermen og mekanisk flytting av selve skjermen frem og tilbake, litt på samme måte som man justerer en kikkert. De tekniske findetaljene er ikke helt klare, men løsningene skal ifølge forskerne altså kunne ta høyde for personlige variasjoner i synsmesssige egenskaper og gi en kvalmefri VR-opplevelse.
Dette er mildt sagt ikke første forsøk på nye, optiske løsninger for å bli kvitt kvalmeproblemet. Tidligere har vi blant annet meldt om «lysfeltbaserte» løsninger, som også handler om å la brukere skifte fokus på en naturlig måte, og teknikker som dreier seg om å stimulere nervene i det indre øret.
Hvilken anti-sjøsykeløsning som når forbrukerproduktene først gjenstår å se, da det meste ennå er på det eksperimentelle nivået.
VR-skjermer kan i tillegg snart bli mye skarpere: Ny LCD-teknikk kan føre til tre ganger høyere pikseltetthet »