Nyhet

Er dette fremtidens mini-PC?

Utfordringen med å lage mindre og mer portable datamaskiner er å unngå at det samtidig går ut over brukervennligheten som kommer med en god skjerm, behagelig tastatur og lang batterilevetid. Så den amerikanske brikkeprodusenten Freescale, som er et utskudd fra Motorola, har i samarbeid med Savannah College of Art and Design (SCAD) sett nærmere på alternativer innen ergonomi, brukergrensesnitt og design.


Dette har resultert i en rekke prototyper og konseptmodeller for små, portable datamaskiner som (i det minste enn så lenge) kalles "smartbook" - et produkt i nisjen mellom smarttelefon (dvs. en avansert mobiltelefon) og minibærbar (netbook). Kanskje det er en god grunn til dette, for prosessoren som er tenkt brukt er Freescales egen i.MX515, som bygger på ARM-prosessorarkitektur.

ARM-prosessorer er allerede svært utbredt. Du finner en eller flere av dem i de fleste avanserte innebygde system, som i mobiltelefoner, kalkulatorer og digitale musikkspillere. Freescales i.MX515 er bare en kraftigere utgave av disse - med blant annet integrerte akseleratorer for grafikkprosessering og støtte for I/O-systemer som USB og nettverk. Kort sagt er den kraftig nok for en liten datamaskin, med en lavere prislapp og strømforbruk enn for eksempel Intels Atom-prosessor, som vi finner i de fleste minibærbare i dag.


Frem til nå høres det ut som bare moro, så hva er problemet? Jo, i likhet med andre prosessorer bygd på ARM-arkitekturen vil ikke en PC med i.MX515-prosessor kunne kjøre Windows, som er lagd for Intels x86-arkitektur.
Det er kanskje godt nytt for Linux (som kan kjøres på en ARM-prosessor), men spørsmålet er om det er smart å tirre på seg både Intel og Microsoft samtidig. Så det kan være for å ikke tråkke de to kjempene direkte på tærne at Freescale med sine eksperimentelle modeller ikke sikter direkte på minibærbar-segmentet. En annen ting er at minibærbare med Linux har solgt dårlig - folk har vist seg å foretrekke Windows også på disse.
Hvorvidt det blir noe av prototypene gjenstår å se, men vi er uansett spent på å se hva i.MX515 kan gjøre i praksis - enten det blir i en smartbook eller netbook.

Les også
Mini-PC blir den store vinneren
Les også
Hvor finner du billigste mini-PC?
Les også
Slik blir fremtidens minibærbare
annonse