Guide

Slik blir fremtidens minibærbare

Eee PC fra Asus slo ned som en liten bombe i laptop-markedet når den ble introdusert sent i 2007. De store, etablerte aktørene så ikke straks på knøtte-maskinen som en stor trussel, men det viste seg snart at Asus hadde funnet et utappet markedssegment. En liten, lett og rimelig bærbar med trådløst nett var akkurat hva mange hadde ventet på - liten og lett bærbar har nemlig normalt sett betydd dyr bærbar.

Så å si alle bærbar-produsenter har derfor nå en minibærbar eller flere i sitt sortiment.

Like - og stadig større

Den første bølgen av Eee-PC-er kom med Linux operativsystem, 7-tommers skjermer og en liten SSD i stedet for harddisk. For entusiastene var ikke dette noe problem, men det ble selvfølgelig eksperimentert med alternative OS som uoffisielle lettvektsutgaver av Windows XP.

Men når interessen traff den gjengse konsument, viste det seg at mange var villig til å betale litt ekstra for å få et kjent OS. Ikke alle var heller spesielt begeistret for knøttsmå tastatur og skjermer. Det tok derfor ikke lang tid før en større minibærbar med Windows XP var i handelen - Vista var nemlig for tung og dyr for de svake PC-ene. Kostnadene ble i stedet holdt nede med en spesielt rimelig XP-lisens: Windows XP Home Edition ULCPC (Ultra-Low Cost Personal Computer).

Når det gjelder kriteriene for å kvalifisere for en slik lisens, har den jevnt og trutt forandret seg i takt med ønsker fra produsenter og Microsofts ønske om å beholde markedsandeler. Det pleide å være 10-tommers skjermer og 80 GB harddisk, nå er det 12-tommere og 160 GB.
 
I tillegg snakker vi om relativt lite minne (1 GB) og en nokså svak prosessor. Her har ikke produsentene kunne velge og vrake blant komponenter, og de fleste i dag bruker Intels strømgjerrige Atom-prosessor. Denne prosessoren er konstruert med fokus på lavt strømforbruk, ikke ytelse.


Alt i alt har dette ført til to ting. For det første at minibærbare spesifikasjonsmessig er nokså like (og svake). Det andre er at Linux på ingen måte har slått an på minibærbare. XP har faktisk fått en ny vår med minibærbare og ULCPC-utgaven, som i denne anledingen har fått utvidet salgstiden frem til neste sommer. Per i dag er det derfor Windows XP på over 90% av alle minibærbare som selges.
I entusiastmiljøene kjøres riktignok minibærbare med en rekke operativsystemer, og vi har spesielle distroer (Linux-distribusjoner) med navn som Eeebuntu, Linux4One og Ubuntu Netbook Remix. Men slike bærbare med Linux installert selger altså relativt dårlig.
Uklare grenser
Trenden er altså klar: Minibærbare er ikke så mini lenger, og vi ser nå at flere produsenter øker skjerm- og tastaturstørrelsen. Som en bonus blir det også bedre plass til større batteri. Så den tradisjonelle - i den grad man kan bruke ordet "tradisjonell" i denne bransjen - grensen mellom vanlige og minibærbare holder på å viskes ut.
Årsaken til dette er dog ikke kun at maskinene fysisk blir litt større. For det første går utviklingen også fremover når det gjelder prosessor- og brikkesetteknologi. Intel Atom har riktignok konkurranse, hovedsaklig fra VIAs Nano-prosessor, men Atom er nå  ganske "satt" i dette markedet.

Situasjonen for VIA hjelpes ikke av at Nvidias Ion-plattform rulles ut dette kvartalet. Dette betyr Intel Atom-prosessor og grafikkløsningen Nvidia GeForce 9400M, eller i praksis Vista-kapable minibærbare med HDMI. Plattformen vil også bli tilgjengelig for VIA Nano, men det skjer etter planen ikke før mot slutten av året - og da vil nok også neste generasjon Atom være klar.
 
Den andre grunnen til at grensene nærmer seg hverandre heter Montevina Plus (som også har lansering dette kvartalet), en oppgradering til Centrino 2 - Intels eksisterende plattform for vanlig bærbare. Blant nyhetene finner vi at prisene på ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer - som er strømgjerrige, men samtidig kraftigere enn Intel Atom og VIA Nano - skal kuttes kraftig. Da blir det ikke lenger så økonomisk avskrekkende å prioritere ytelsen i større grad.

Det kan derfor godt være at vår neste lille bærbare snarere er en ultraportabel.

Les også
Kjøp Vista, få Windows 7
Les også
Er dette fremtidens mini-PC?
Les også
Atomkraft gir HD i stua
Les også
Nye minimaskiner med Windows 7
Les også
Er minibærbare kun en hype?
annonse