Til hovedinnhold

Mini-PC blir den store vinneren

Det var knyttet stor usikkerhet til hvordan salget av minimaskiner ville gå. Mange mente disse rimelige maskinene var for enkle til at de ville slå an. Lite maskinkraft og enda mindre minne var ikke noe publikum ville ha mente flere. Blant annet var Dell tilbakeholdne på å lansere sin miniversjon her i landet. Det gjorde de til slutt, og det viser det seg at lønner seg.

Fordobling av salg

Folk er nemlig ville etter de små maskinene og stadig nye og bedre modeller gjør at salget holder seg oppe. I 2008 ble det solgt 16,4 millioner slike maskiner. I 2009 vil dette fordoble seg til 32,7 millioner.
- Minimaskiner ser ut til å fortsette å ta store deler av markedet. Vi ser derimot at skjermstørrelsene den siste tiden raskt har gått fra syv tommer til ti. Vi ser samtidig at det er maskiner med 11,6 og 12 tommers skjermer på veg. Det er tydelig at selv om folk ønsker seg lette produkter så vil de samtidig ha større skjerm. Selv om disse maskinene har skapt et nytt marked, så viser samtidig våre undersøkelser at disse maskinene brukes som sekundærmaskiner av brukerne. De ikke over for vanlige bærbare, sier John F. Jackobs, ansvarlig for undersøkelsen, i en pressemelding.
I Europa alene vil salget av minimaskiner ikke bare fordobles men tredobles i år. Det er tydelig at disse maskinene selger bra. Salget av vanlige bærbare forventes derimot å stå på stedet hvil.

Kommet for å bli

Også her i landet merker forhandlerne stor etterspørsel etter minimaskiner. Nettbutikken PS.no melder om svært godt salg av disse maskinene.

- Den siste tiden har de vært spesielt stor etterspørsel etter Asus Eee 1000HE på grunn av batterikapasiteten. Men vi merker at trykket holder seg for dette segmentet. Ultraportable maskiner med skjermer på under 12 tommer har helt klart kommet for å bli, opplyser salgssjef hos PS.no Geir Karlsen til Teknofil.

Trykket vil neppe gå nedover med det første. Nå er nemlig helt nye minimaskiner på vei. Asus har varslet at deres modell T91 med vridbar og trykkfølsom skjerm, skal komme på de norske markedet i august. Slike maskiner vil muligens gi en ny bølge av maskininnkjøp her i landet.

annonse