Til hovedinnhold

Nå skal Dolby gjøre kinoopplevelsen mye bedre

Utfordrer kinoformatet IMAX med ny teknologi

Samtidig med at det stadig gjøres fremskritt for å øke kvaliteten til de audiovisuelle opplevelsene i hjemmet, jobbes det naturligvis også med å forbedre kinoteknologien. I lang tid har den såkalte IMAX-teknologien, med sitt ekstremt store bildeformat, vært ganske alene om å tilby en helt annen type kinoopplevelse enn vanlige kinoer.

Nå har selskapet Dolby imidlertid lansert en helt ny standard som skal konkurrere mot IMAX når det gjelder å løfte kinoopplevelsen til nye høyder, men med en litt annerledes innfallsvinkel. Standarden heter «Dolby Cinema».

Dolby Cinema består i første rekke av den nye bildeteknologien «Dolby Vision», som ble omtalt her på Tek.no allerede i juli i år (Ekstra).

Foto: Dolby

Skal gi enorm innlevelse

Der IMAX-formatet først og fremst dreier seg om å levere høyere oppløsning og langt større bildeformat enn det vanlige kinoformatet, går Dolby Vision ut på å heve selve bildekvaliteten betraktelig for å gi kinogjengerne en langt mer livaktig opplevelse.

Standarden byr på en helt ny projeksjonsteknologi som blant annet gjør det mulig å gjengi bilder med et såkalt høyt dynamisk omfang, eller HDR (high dynamic range) som det heter på engelsk. Dette betyr i korte trekk at bildet inneholder langt flere lysgraderinger, som igjen innebærer kraftig forbedret kontrast og lysstyrke. Det øker realismen og detaljnivået i bildene dramatisk.

Formatet er også i stand til å gjengi et langt større spekter av farger og fargenyanser, som også bidrar til å heve realismen og innlevelsen. Resultatet er ifølge Dolby at kinogjengerne vil bli sugd inn i filmene på en helt annen måte enn tidligere.

Solid lyd og optimal kinosal-design

Dolby Cinema-standarden inkorporerer for øvrig også Dolbys nye lydteknologi «Atmos», som vi også omtalte tidligere i år (Ekstra). Atmos, som allerede er tatt i bruk i flere kinoer, er en lydstandard som gjør det mulig å benytte hele 64 høyttalere, hvorav flere kan plasseres i taket for en mest mulig oppslukende lydopplevelse.

I tillegg til dette vil også de rent fysiske egenskapene til selve kinosalene være optimalisert for en best mulig opplevelse. For eksempel skal setene være av ekstra høy kvalitet og plassert slik at ingenting kommer i veien for seeren, og kinosalene vil også har et minimalistisk design for minst mulig distraksjoner. Ellers vil lerretet være kurvet og dekke hele veggflaten både horisontalt og vertikalt.

De første kinoene som tar i bruk standarden er nå underveis og skal bygges i Nederland og Spania i første omgang. Flere land vil deretter følge etter utover nyåret, men det er uvisst når vi eventuelt vil få glede av Dolby Cinema i Norge. Mer informasjon finner du hos Dolby.

Dolby Cinema lar seg også overføre til TV-en i stua: Dolby har imidlertid bare gjort avtaler med noen utvalgte TV-produsenter så langt (Ekstra) »

(Via Engadget)

annonse