Her er IBMs flytende transistor

Selskapet gjør nye teknologiske fremskritt.

De silisiumbaserte transistorene begynner å dra på årene, og flere har begynt å eksperimentere med alternative måter å lage disse elementære byggeklossene på. I fjor skrev vi om australske forskere som har klart å lage en transistor av ett atom, og tidligere i år rapporterte vi om japanske forskere som har utviklet en banebrytende transistor av grafén.

Flytende teknologi

Som kjent er ikke amerikanske IBM heller blant dem som ligger på latsiden når det gjelder avansert dataforskning, og nå har selskapet presentert nok en lovende transistor-variant. Denne gangen er det væske som står i sentrum.

Transistoren til forskerne hos IBM bestod av ørsmå nanokanaler som var fylt med en form for elektrolytt, det vil si en vannløselig substans som er elektrisk ledende. Som halvleder brukte man et spesielt kjemisk materiale som heter vanadiumoksid

Ved å sende strøm gjennom elektrolyttstoffet fikk man ladede atomer i substansen, ioner, til å forandre tilstanden til halvlederstoffet fra ikke-ledende til ledende. Denne prosessen var reversibel, slik at enheten i praksis fungerte som en bryter.

Energieffektivt og fleksibelt

En viktig forskjell mellom IBMs kreasjon og dagens transistorer er at denne oppfinnelsen kan slås av og på permanent, slik at man ikke trenger strøm for å opprettholde disse tilstandene. Ifølge IBM gjør dette at teknologien kan avstedkomme langt mer energieffektive løsninger i fremtiden.

En annen fordel med den væskebaserte teknologien, er at den kan gjøre det mulig å lage kretser og koblinger som kan omkonfigureres og forandres på. Det kan danne grunnlaget for spennende løsninger i fremtiden.

Hvorvidt IBMs nye transistor er levedyktig er likevel langt fra sikkert. Et av de negative aspektene IT-selskapet selv nevner, er at siden bryteren fungerer som en kjemisk reaksjon, er den ennå vesentlig tregere enn dagens løsninger. Dette kan dog rettes på ved å gjøre dem mer kompakte.

Nye transistorer tar også langt mer sære former: Stanford-forskere har laget transistorer av genetisk materiale »

(Kilde: Technology Review)

Les også
Denne databrikken bruker «tenkende» transistorer
Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
Denne datamaskinen er på størrelse med et sandkorn
Les også
Lenovo kjøper trolig deler av IBM
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
Forskere har laget genetiske transistorer
Les også
Forskere har laget banebrytende transistor
Les også
Dette er en "perfekt" transistor
Mer om
annonse