Tek.no

Nyhet Bygger superdatamaskin av Lego

Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego

Består av 64 mini-PC-er og danske lekeklosser.

University of Southampton
14 Sept 2012 10:54

Den lille PC-en Raspberry Pi er alle datanerders våte drøm, og etter utgivelsen i april begynner den kreative bruken av maskinen å dukke opp sakte, men sikkert.

Forskere fra universitetet i Southampton har nå avduket en høyst uvanlig superdatamaskin, bestående av 64 Raspberry Pi-enheter og Lego-klosser. Sammen med et team og sin seks år gamle sønn, har professor Simon Cox utviklet vidunderet ved navn Iridis-Pi – oppkalt etter universitetets superdatamaskin Iridis.

Rimelig prislapp

Iridis-Pi har en prislapp på 2500 pund, eller 23 000 kroner (ekskludert switcher), noe som ikke er altfor ille for en supermaskin. De totalt 64 Raspberry Pi-ene gir et minne på totalt 1 TB, via 16 GB SD-kort for hver maskin.

I en pressemelding uttrykker professor Cox sin begeistring for den lille maskinen:

– Raspberry Pi er utrolig artig, og det er imponerende at jeg kan holde den i hånda og skrive programvare eller spille på den.

– Så fort vi fikk fatt i nok Raspberry Pi-enheter, ville vi se om vi kunne knytte dem sammen til en superdatamaskin, forklarer han.

Komplekse oppgaver

Professor Cox har brukt den gratis plug-in-en «Python Tools for Visual Studio» for å utvikle kode til Raspberry Pi.

– Vi har installert og konstruert all nødvendig programvare på Pi med utgangspunkt i et vanlig Debian Wheezy-system, og vi har publisert en guide slik at du kan bygge din egen supermaskin, sier han, og fortsetter:

– Dette billige systemet skal inspirere og gjøre studenter i stand til å bruke superdatamaskiner til å takle komplekse utviklings- og forskningsoppgaver som en del av vår undervisning.

Vil lære barn programmering

David Braben, som står bak den 200 kroner dyre Raspberry Pi, håper at skoler vil dele ut de små maskinene gratis til elever som selv ikke har råd til en PC.

Den billige mini-PC-en skal hjelpe skoleelever med å lære om informasjonsteknologi, og Braben retter kritikk mot at barn lærer om Office, men ikke hvordan man programmerer.

Bygg din egen maskin

Har du lyst til å lage din egen superdatamaskin? Gå inn på universitetets nettside for å finne bruksanvisningen.

(Kilde: University of Southampton)

Se flere bilder av supermaskinen i galleriet nedenfor:

Les også
Se de utrolige Raspberry Pi-bildene
Les også
Denne mini-PC-en er for barn
Les også
Elektrisk rullestol er laget av Lego
Les også
VIA slipper PC i knøtte-klubben
Les også
Zotac Zbox nano XS AD11 Plus: Velutstyrt knøtte-PC sjarmerer
Les også
Zotac har lansert tre nye mini-PC-er
Les også
Cotton Candy er PC på en pinne
annonse