Til hovedinnhold

Se Oslo i 3D

Det norske søkeselskapet Sesam prøver nå ut et nettkart i 3D, som ifølge en pressemelding skal etter hvert kunne vise hele Norge i 3D.

De nye 3D-kartene bygger i utgangspunktet på militær teknologi som brukes i det svenske systemet Jas Gripen – et system for navigering av missiler. Systemet kan også brukes til flyfoto og høydemodeller for å lage høykvalitets 3D-kart.

Det er det norske selskapet MyVR som har videreutviklet teknologien, og er nå klar med et program som gjør 3D-visningen mulig i en nettleser.

Med de nye 3D-kartene kan brukeren sveve gjennom norske byer i svært realistiske 3D-bilder, sier Hanne Norstrøm, markedsdirektør i Sesam i en pressemelding.

Oslo er den første byen som nå lanseres i full 3D. I løpet av de neste ukene vil også dette være mulig for Trondheim, samt ytterligere to-tre byer frem mot jul.

Systemkrav

Tjenesten er ifølge utviklerne laget for å fungere med de fleste PC-er nyere enn 2 år. Den skal fungere dersom skjermkortet støtter OpenGL v1.2 og har minst 64 MB videominne. Tjenesten vil generelt sett oppleves mer responsiv jo raskere datamaskinen er.

Videre skal tjenesten støtte Windows 2000, XP, Vista og Windows Server 2003. Mac- og Linux-versjoner ventes å bli klare i løpet av henholdsvis første og andre kvartal neste år.

Tjenesten skal støtte IE (6.0 eller nyere), Opera, Firefox og Chrome.

Les mer om tjenesten på kart.sesam.no.

Prøv selv

Du kan prøve ut selve tjenesten ved å besøke nettsiden sesam.no. Start opp tjenesten via lenken "Se Oslo i full 3D". Den nye 3D-visningen krever installasjon av et tilleggsprogram i nettleseren.

(Kilde: pressemelding)

Les også
Google Kart med gatebilder fra brukerne
Les også
Nettets mange karttjenester
Les også
Se gatebilder av Oslo
Les også
Bli med til antikkens Roma
Les også
Google Earth avslører mer
Les også
Universet direkte i nettleseren
Les også
Google Maps får værinformasjon
annonse