Nettets mange karttjenester
Her finner du en oversikt over karttjenester på nettet.
Innhold
Introduksjon
Antallet karttjenester øker i både antall og omfang i et høyt tempo. Papirkart er ikke lenger nødvendig, har du nettet med deg finnes det til en hver tid alternativer som gir deg lagt bedre oversikt.
Vi har samlet det meste som er å finne av slike tjenester, med fokus på hva som er interessant for norske brukere. Det betyr alt fra løsningene til giganter som Google og Microsoft, men også nisjene som Polarinstituttet.
Med disse løsningene kan du eksempelvis finne steder, personer eller firmaer på et kart, reiseruter og best av alt kan du se stedet du skal til før du kommer dit. Underholdene elementer er også på plass en rekke steder.
I leksikonet Wikipedia finner du artikler om kart på engelsk. De finnes også på norsk bokmål og nynorsk. På vår søsterside, Amobil.no, finner du en GPS-guide.
Det kan også nevnes at nettsiden worldatlas.com har en samling av kart for forskjellige steder i verden. Kartene er statiske, det er ikke mulig å søke etter enkeltsteder på kartene, men du finner en del informasjon om stedene og litt historikk.
Vi har delt opp guiden over fire sider, og vi starter med de to største aktørene på markedet – Google og Microsoft.
Karttjenester fra Google
Google tilbyr to karttjenester: Google Earth (programvarebasert) og Google Map (webbasert). De to tjenestene viser i utgangspunktet samme informasjon, det vil si de bruker de samme satellittbildene. Forskjellen er at Google Earth er et kraftigere verktøy som byr på flere muligheter.
Google Earth
Google Earth er et program for både Windows, Mac og Linux som kan brukes til å vise satellittbilder fra hele jordkloden og verdensrommet. Les mer om systemkravene på denne siden.
Sørg for å laste ned og installere den nyeste versjonen av Google Earth dersom du har installert programmet ved en tidligere anledning – da får du med de nyeste funksjonene.
På nettsiden earth.google.com finner du grunnleggende veiledning om bruken av Google Earth. Du får blant annet oversikt over brukergrensesnittet, bruk av navigasjonskontrollene, og avanserte veiledninger.
Google Earth finnes også i en avansert Pro-versjon for profesjonell og kommersiell bruk. Den koster 400 USD, og kan installeres på opptil 10 datamaskiner. Pro-versjonen kan lastes ned og brukes gratis i 7 dager. Den har blant annet verktøy for bakgrunnsundersøkelser, presentasjoner og samarbeid innen geografisk og stedsspesifikk informasjon. Du kan lese mer på denne siden.
Google Earth byr på flere muligheter – her er noen av dem:
- Spill inn en tur
Google Earth gjør det mulig for brukerne å spille inn egne turer som kan tas vare på, og avspilles på et senere tidspunkt. Du starter innspillingen ved å trykke på "Spill inn tur"-ikonet øverst i programvinduet:
Det vil da dukke opp et vindu med ett rødt punkt på lys bakgrunn.
Trykk på det røde punktet for å starte innspillingen, og foreta de bevegelsene eller den reisen du ønsker i Google Earth. Mens dette holder på vil knappen se annerledes ut, det vil si et lyst punkt på rød bakgrunn.
Du avslutter innspillingen ved å trykke på det lyse punktet, og da vil punktet bli rødt igjen, og det er klart for eventuelt ny innspilling.
Når en innspilling er ferdig vil det dukke opp en avspillingskontroll. Her kan du se på reisen du nettopp har definert, eller du kan lagre den ved å trykke på kassett-ikonet til høyre på avspillingskontrollen. Du vil da ha muligheten til å gi innspillingen et navn, og denne vil så legge seg som et innlegg under menyvalget "Steder/My Places" i venstre marg. - Jorden og verdensrommet
Programmet tilbyr fire modi som viser henholdsvis jordkloden (Google Earth), verdensrommet (Himmel), planeten Mars og Månen.
Du kan bytte modus via et planetikon på verktøylinjen øverst. Det er visning av jordkloden som er satt som standard: - Flere lag
Google Earth består av flere lag, valgmuligheten finner du på venstre side i programvinduet. Disse viser ulike deler av jordkloden eller i ulike situasjoner. For å aktivere enkelte lag kan du sette en hake i det laget som skal aktiveres. Trykk på plus-symbolet for å se undermapper i hvert lag.
Her er det blant annet mulig å utforske veier, bygninger, været og havet, bare for å nevne noen få av veldig mange muligheter. - Utforsk havet
Du kan utforske havet ved å sette en hake ved mappen Google Hav under Lag i venstre margen. Her kan du utforske havets tilstand, beskyttede havområder, satellittsporing av dyr og skipsvrak. Dobbeltklikk på den undermappen under Lag som du ønsker å utforske. - Se jorden til ulike tider på døgnet
Via solikonet på verktøylinjen kan du endre visning av jordkloden til ulike tider på døgnet. Du kan selv justere tidsknappen slik at du se sola komme opp eller gå ned. - Historisk perspektiv
Videre kan du se historiske bilder via klokkeikonet på verktøylinjen. Her kan du se jordkloden i et historisk perspektiv, dvs hvordan den så ut tilbake i tid. - Flysimulator Google Earth har også en flysimulator som kan aktiveres via Verktøy-menyen. Du vil da få opp et vindu hvor du kan velge mellom F16 eller SR22, og lufthavn.
Sett i gang ved å trykke på Start flyging. Øverst i høyre hjørnet finner du en knapp for å avslutte simulatoren.
Flyet kontrolleres via hurtigtaster. Sett i gang flyet og gi mer gass med Pg Up-tasten og mindre gass med Pg Dn-tasten. Du finner flere hurtigtaster og mer informasjon på earth.google.com.
Google kart
Google Kart er en webbasert karttjeneste, det vil si du trenger ikke å installere noe ekstra programvare – den virker direkte i nettleseren.
Tjenesten tilbyr flere navigasjonsmuligheter - du kan dobbeltklikke på et bestemt sted på kartet for å zoome deg inn, du kan bruke navigasjonskontrollen (den er plassert på venstre siden på selve kartet), eller du kan bruke søkeverktøyet for å finne et bestemt sted på kartet. I venstre marg finner du gjerne lenker til relevant informasjon.
Google Kart tilbyr også mulighet for gatevisning, både i Norge og flere andre steder i verden. Google har reist verden rundt, og tatt stillbilder på gatenivå.
Microsoft
Karttjenester fra Microsoft
Bing Maps
Bing Maps (tidligere Live Search Maps) er en karttjeneste fra Microsoft som er drevet av Bing Maps (tidligere Microsoft Virtual Earth), en plattform som gjør det mulig for utviklere å lage kartprogrammer basert fra data fra satellitter, kameraer som foto fra luften, og tredimensjonale bymodeller og terreng. Bing Maps er fortsatt i betaversjon.
Bing Maps kan brukes til å søke etter sted adresse navn, firma og telefonnummer. Informasjonen i Norge er hentet forskjellige kilder, blant annet fra privatpersoner.
Kartet har flere forskjellige visninger, blant annet vanlig kart, foto, hybrid og skråfoto. Det er også mulig å se trafikkmeldinger, men slik informasjon er begrenset for Norge. Videre har kartet utskriftsmulighet, og du kan sende kartinformasjon via e-post.
Tjenesten har også ruteplanlegger. Du kan skrive inn stedet du ønsker å reise fra og stedet du ønsker å reise til. Du har muligheten til å velge et navn på til/fra-stedene dersom det finnes flere alternativer, og får deretter opp ruteforslag på selve kartet.
Bing Maps 3D
Microsoft tilbyr betaversjon av programmet Bing Maps 3D (tidligere Virtual Earth 3D) som kan lastes ned fra microsoft.com.
Når du har installert programmet vil det dukke opp et ikon på skrivebordet med lenke til bing.com/maps. Du vil altså fortsatt bruke en nettleser ved bruk av Bing 3D – det vil da dukke opp en ekstra verktøylinjen i tjenestevinduet.
Tjenesten har foreløpig 3D-bilder av en del byer i USA, pluss noen utenfor USA. Det skal også være mulig å få trafikkinformasjon og ruteveiledning, pluss informasjon fra gule sider.
For å få opp muligheten til å søke i land utenfor Norge, eller det landet som søkemotoren er innstilt på, må du endre landalternativet via menyvalget øverst i høyre hjørnet. Dersom du eksempelvis ønsker å endre Norge til USA, må du eventuelt trykke på Norge-lenken (dersom det er Norge som er standard hos deg) for deretter å velge USA.
For å aktivere 3D-visning kan du trykke på 3D på verktøylinjen i venstre hjørnet på kartet.
Det vi dukke opp flere menyknapper som gjør det mulig å se 3D-strukturer fra flere vinkler
Du kan zoome inn på et bestemt sted på kartet ved å dobbeltklikke med musen, eventuelt endre plasseringen på kartet ved å dra med musen i en hvilken som helst retning.
OpenStreetMap
OpenStreetMap er en verdensomfattende karttjeneste, og det er brukerne selv som bidrar, det vil si det fungerer på lignende måten som leksikonet Wikipedia. Bidragsytere må først registrere seg, og på denne siden får brukere tips og veiledning til hvordan du kan bidra. Kartene er basert på innsamlede data fra GPS-er eller satellittbilder, og andre tilgjengelige frie ressurser.
Brukerne kan legge inn veier og kartpunkter ved å bruke forskjellige redigeringsverktøy. Dette kan de legge inn med navn og andre tagger. Kartdataene og de ferdiggenererte kartene er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, og på denne siden finnes mer informasjon om hvordan du kan bruke prosjektet i forskjellige sammenhenger.
Bakgrunnen for dette prosjektet er at andre kart som er tilgjengelige på nettet som regel har en eller annen form for begrensninger når det gjelder bruk og redigering av tjenestene, mens OpenStreetMap er åpen.
Selve kartet finner du på openstreetmap.org, og på wiki.openstreetmap.org finner du mer informasjon om prosjektet. På denne siden finner du informasjon om navigering i et OpenStreetMap-kart, og på denne finner du en oversikt over veiledning på video. Spørsmål og svar rundt OpenStreetMap finner du her.
Norge
På denne siden vil du finne karttjenester som setter fokus på Norge.
Atlas.no er kart for Norge med blant annet flyfoto, GPS-informasjon og mulighet til en foreslått kjørerute fra ett sted til et annet.
Finn Kart – er en tjeneste som tilbyr kart av Norge, pluss katebilder og 3D-visning av store byer i Norge. Her er det også mulig å se flyfoto og hybrid.
Gislink.no viser i utgangspunktet kart for Sør- Trøndelag, og Møre og Romsdal, men det går an å se kart av andre deler av landet via menyvalget "Velg kommune" i venstre marg.
Globalis.no – viser verdenskart som viser forskjellige slags informasjon om kloden.
Godtur.no – er en turportal tilrettelagt av Statskog der både samarbeidsparter, og folk flest kan legge inn turbeskrivelser.
Gule sider – her er det blant annet mulig å søke etter sted, firma eller person. Tjenesten tilbyr også en mulighet til å få anbefalt kjørerute fra et sted til et annet. Videre kan du sette en hake for å få ikoner inn på kartet med mer informasjon – her finner vi steder for nettkamera, trafikk via P4 og vær fra yr.no
Hvor.no – kart av Europa, levert av selskapet Derdubor A/S og A-pressen. Kartgrunnlag leveres av Norkart.
Kartopplysningen 1881 – er en tjeneste som leveres av Telenor, og tilbyr blant annet en karttjeneste.
Kvasir – kartsøk for Norden. Her kan man blant annet få forslag om en kjørerute fra ett sted til et annet. Kartet er i vanlig kart, flyfoto og hybrid. Det er også mulighet for fullskjemvisning.
Kystinfo er Kystverkets kartløsning. Her finner du sjøkart, landkart, satellittbilde og ortofoto for hele Norge.
Map24 - dette er en karttjeneste som dekker flere land i verden, inkludert Norge. Tilbyr blant annet reiseplanlegger som gir forslag angående en rute fra et sted til et annet.
Mareano.no – kart av dybde, bunnforhold, naturtyper og forurensning i norske havområder.
NGU.no – Norges geologiske undersøkelse (NGU) er en norsk statlig etat med ansvar for geologisk kartlegging og forskning. På nettstedet finner du oversikt over forskjellige geologiske kart for Norge.
Nordfjordnett viser kart av Selje, Vågsøy, Eid, Bremanger, Gloppen, Hornidal og Stryn.
Norge i 3D – er en klient-tjener applikasjon for å vise globale geografiske data. Den viser terreng med kart og fly/satelittfoto og eventuelt 3D objekter.
Norge i bilder viser fly- og satellittbilder fra Norge.
Norgeskart.no – kart fra Statens Kartverk
Rogaland – et temakart for Rogaland. Det er en kartteneste fra Fylkesmannen i Rogaland, Rogaland fylkeskommune, Statens kartverk-Rogaland og en rekkje andre partar.
Statens kartverk – nasjonal kartinstitusjon som ivaretar Norges behov for landsdekkende geografisk informasjon og kartserier.
Sunnmørekart viser kart av Herøy, Ulstein, Sande, Hareid, Ørsta, Volda og Vanylven.
Svalbardkartet – Polarinstituttets kart for Svalbard.
Trafikanten – kart for kollektivtrafikken i Oslo. Trykk på kart-lenken på nettsiden for å få opp et eget vindu. Mulighet til søk etter steder, og finne avstand og gangtrase mellom to steder. Det dukker opp små bussikoner på alle holdeplasser – trykker man på en av disse får man opp egen meny med mulighet til å oppdatere reiseplanleggeren.
Visveg – kart fra Statens vegvesen
Yahoo Maps – tilbyr søk etter steder og firmaer, og reiseplanlegger. Gjelder også Norge.