Nyhet

JPEG og RAW i samme fil

Problemet med RAW-filer er at du må ha spesiell programvare for å kunne åpne dem og gjøre nødvendig etterbehandling. Har du et helt nytt kamera, er det kanskje vanskelig å finne god programvare som gjør dette.

I tillegg vil du kanskje ha en JPG-fil for lett å kunne se på bildene dine. Det gjør at du har to filer for hvert bilde du tar, hvorav den ene er tungvindt å jobbe med.

Det er nettopp dette Xdepth har gjort noe med når de har laget Xdepth RAW – et JPG-kompatibelt filformat som samtidig er en RAW-fil.

Filen støtter fargedybder på inntil 72 bits/piksel, så det bør tilfredsstille framtidige behov.

I utgangspunktet høres dette svært attraktivt ut, og hvis formatet er godt nok, kan det gi toppkvalitets JPG-bilder rett ut av kameraet, samtidig som det blir lettere å forholde seg til RAW-bildet.

Kraftig kompresjon kan ødelegge for Xdepth RAW.

I tillegg til dette, støtter formatet langt kraftigere kompresjon enn det RAW-filer har i dag. Det er oppgitt til ca 200 KB/megapiksel. Men dette forutsetter komprimering med tap av data, noe som vil være uaktuelt for veldig mange. Det går an å velge flere grader av komprimering, men hvor vidt noen av dem er uten datatap, framgår ikke av informasjonen vi har fått.

Hvis det er mulig med kompresjon uten tap av data, vil nødvendigvis filstørrelsen bli større, men det kan likevel være et interessant konsept. Dersom du alltid mister data, tror jeg de fleste seriøse fotografer vil foretrekke den løsningen man bruker i dag.

For mer informasjon, se Xdepths hjemmeside på raw.xdepth.com

Les også
Bedre JPEG-standard klar i 2009
Les også
Vil sette fart på DNG
Les også
Tillegg for bilderedigering
Les også
Filtyper for foto
annonse