Til hovedinnhold

Fra i dag får du ikke lov til å røre denne

Nye og strengere regler for bruk av mobil i bil trer i kraft.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Skriver du SMS-er, sjekker e-posten eller oppdaterer Facebook-statusen mens du kjører bil? Dette har inntil nå, kanskje overraskende for mange, faktisk vært tillatt – så lenge mobiltelefonen har vært fastmontert.

Fra og med i dag, 2. mai 2013, er dette forbudt. I dag trer nemlig nye regler i kraft, som sier at all annen mobilbruk enn telefonsamtaler er forbudt når du kjører bil. Du har ikke lov til å røre mobiltelefonen mens du kjører bil, bortsett fra å trykke på skjermen på en fastmontert mobil for å besvare en samtale eller legge på.

Du har riktignok tidligere også kunne bli straffet om du forårsaker ulykker eller farlige situasjoner på veien på grunn av uvettig mobilbruk. Men da har det vært andre bestemmelser i veitrafikkloven som har kommet til anvendelse.

Tilpasset moderne teknologi

Det å ha telefonen liggende i lommen eller i midtkonsollen i bilen mens den er tilkoblet bilens Bluetooth-system, har faktisk til nå vært forbudt – men mange har trodd det har vært tillatt. Selv med mulighet til å besvare samtaler ved hjelp av knapper på rattet eller med talekommandoer, har de gamle reglene hatt krav om at telefonen skulle være fastmontert.

De nye reglene er mer tilpasset ny teknologi, og du kan nå svare på samtaler ved å bruke knapp på ledning fra en håndfriløsning av ørepropp-typen, Bluetooth-håndfriløsning av den typen som festes på øret, eller med Bluetooth-løsninger som er integrert i biler – selv om telefonen ligger i lommen.

Blir du tatt for å bruke telefonen til annet enn å besvare eller avslutte en samtale, kan det koste deg 1300 kroner i bot.

Les også: Smart mobilholder som ikke ødelegger interiøret

annonse