Til hovedinnhold

Jon Ramvi

Jon Ramvi - Mannen bak Easy Peasy

Introduksjon

Det finnes flere som har vært misfornøyd med Xandros og Linpus, Linux-distribusjonene som har følgt med Linux-utgaver av flere mini-bærbare - eller netbooks - som Asus Eee og Acer Aspire One.

Blant disse finner vi Jon Ramvi, som var såpass misfornøyd at han bokstavelig talt tok saken i egne hender og lagde en egen Linux-distribusjon basert på Ubuntu.

Idag har vi gleden av å snakke med Jon Ramvi om hans egen Linux-distribusjon for netbooks, Easy Peasy.

Intervju - Del 1

Hvem er du, og hvilken rolle har du i utviklingen av Easy Peasy?

Jeg er Jon Ramvi, en Stavanger-gutt på 22 år. Jeg går første året på Informatikk Bachelor ved Universitetet i Oslo.

I 2007 var jeg en av dem som ble fenget av One Laptop Per Child-ideen. Leger har kunnet hjelpe utviklingsland gjennom f.eks. Leger Uten Grenser, men nerder har i liten grad hatt noen annen mulighet til å hjelpe enn økonomisk. Jeg syntes det var interessant at nå kunne nerder rundt omkring i hele verden bidra med kode til OLPC og gjennom det hjelpe barn i utviklingsland. Jeg ville gjerne ta del i dette.

Men OLPC styrte ikke i den retningen jeg og mange andre hadde håpet. De åpnet bare for salg til u-land.

Asus fant ut at disse billige, små maskinene var det flere enn barn i utviklingsland som ville ha og begynte å selge sine Asus Eee. Jeg fikk tak i den med en gang fordi jeg bodde i Brisbane, Australia et halvt år. Det var heldig siden maskinen ikke kom til Norge før nærmere ett år senere.

Jeg gikk straks i gang med å utvikle et bedre alternativ enn det forferdelige Xanderos som fulgte med. Desember 2007 slapp jeg Ubuntu Eee som da bare var noen skript som gjorde Ubuntu Asus Eee brukervennlig. I juni 2008 slapp jeg dette som et fullt operativsystem og det var da folk virkelig begynte å bidra, slik at det ikke bare var meg.

Høsten 2008 kontaktet Canonical og Tariq Krim meg. Canonical (selskapet bak Ubuntu) krevde et navne og logo-bytte, mens Tariq Krim (leder av Netvibes) ville ha meg med å utvikle hans Jolicloud og bruke Ubuntu Eee som base. Ubuntu Eee byttet da navn til Easy Peasy første dag i 2009, men Krim og jeg kom ikke til enighet.

Jeg skrev en blogg-post sommeren 2008 om at nå var det ca 20 000 brukere av Ubuntu Eee, og det var jo helt fantastisk at et så stort antall personer ville bruke mitt hjemmesnekrede operativsystem. Et halvt år senere sitter jeg og er helt forbløffet over at over en halv million brukere har lastet ned Easy Peasy.

Det er synd du måtte endre navnet på distribusjonen. Ubuntu Eee beskriver veldig godt hva distribusjonen er ment for, i tillegg til at Ubuntu-navnet trekker litt oppmerksomhet.

Veldig enig i at Ubuntu Eee var et godt navn! Men det skal sies at Easy Peasy i mye større grad sees på som et eget operativsystem (eller distribusjon om du vil) enn det Ubuntu Eee noen gang ble. Selv om Ubuntu Eee var noe eget, gjorde navnet at folk bare tenkte på det som en ekstrapakke til Ubuntu.

Easy Peasy 1.1

Nøyaktig hva er det som gjør Easy Peasy godt egnet for netbooks?

Store operativsystemer som Ubuntu, Opensuse, Fedora osv. jobber hardt for å være generiske slik at de kan støtte flest mulig maskiner på en enklest mulig måte. Dette trenger ikke vi. Vi gjør et hav med optimaliseringer kun for netbooks ved å fjerne den generiske funksjonaliteten. F.eks. støtter ikke Ubuntu netbooks før nå med versjon 9.04. Det har altså tatt dem 2 år å legge inn netbook-støtten på en generisk måte. Det er fortsatt mange tweaks de ikke kan ha med, men nå støtter de hvertfall noen netbooks.

Vi har også et annet syn på kjappe fikser. Det viktige for oss er at det virker for sluttbruker, ikke å unngå for mange mellomrom i koden. Grunnen til at Ubuntu og de andre store ikke støtter trådløst nettverk på så mange netbooks er at driveren har for mange mellomrom.

Vi har også et annet syn på lukket programvare. Ubuntu gjør det vanskelig for sluttbruker med vilje. Det er tydeligvis ikke nok at folk bytter til Linux (fundamentet i Ubuntu, Easy Peasy osv.), brukerne skal også presses til å bruke ogg, gnash og ekiga. Vi jobber for å lage et best mulig operativsystem på enklest mulig måte, så istedenfor å forvente at alle brukerne våre skal installere støtte for mp3, Flash, Java og Skype gjør vi det for dem. Selvfølgelig vil brukerne våre ha mp3-støtte!

Hvor lik er Easy Peasy Ubuntu? Hva er forskjellene? Kan en enkelt gjøre om Ubuntu til Easy Peasy og omvendt, hva er isåfall vitsen med en egen distribusjon?

Easy Peasy bygger på Ubuntu som Ubuntu bygger på Debian. Alle bygger på Linux. Enhver Linux-distribusjon kan gjøres om til en annen, men spesielt å gjøre Debian-distribusjonene om til hverandre er svært enkelt siden de alle bruker samme pakkesystem. Det er et hav av distribusjoner basert på Ubuntu (bare se her) hvor gOS og Easy Peasy sannsynligvis er de mest populære. Forskjellene mellom Easy Peasy og Ubuntu er mange (se forrige spørsmål).

Det er flere grunner til å ha Easy Peasy som et fullt operativsystem. Det er lettere å markedsføre et fullt operativsystem enn bare et par skript til Ubuntu. Markedsføringen gir flere bidrag i form av kode og bug-fiksing, og flere donasjoner som igjen bidrar til mer utvikling. Det er også endringer som ikke kan installeres inn i Ubuntu i ettertid. F.eks. Easy Peasy 2.0 skal bruke filsystemet ext4 istedenfor ext3 for å få enda raske oppstartstid. Dette må installeres samtidig som Easy Peasy, siden Ubuntu ville installert seg med ext3.

Hvor mange er med i utviklingen av Easy Peasy?

Folk kommer og går, så det er vanskelig å si. Men vi er en kjerne i Norge på rundt 5 stykker. Kjernen internasjonalt er vel på rundt 15, men med alle bidrag som bug-fikser og patcher er vi kanskje oppe i rundt 50 bidragsytere. Ikke de 50 samme, men 50 til en hver tid. Det er dessverre ikke så forferdelig mange i forhold til antall nedlastinger, men så bidrar jo andre til Ubuntu, Debian, Linux og Gnome, så mange endringer får vi jo inn.

Noe annet som vil øke antall bidragsytere er at Lasse Sætre skal ta over som Community Manager etter meg. Han er en skikkelig flink type, ikke bare til å vite hvor vi skal med Easy Peasy og hva folk skal ha, men også til å aktivere folk å lage et bra community. Så det blir bra!

PS: Det er han som har laget de nye nettsidene!

Intervju - Del 2

Hvordan kan brukerne av distribusjonen hjelpe til med utviklingen?

Et økonomisk bidrag er ofte det enkleste, men er du en smart type trenger vi folk til å utvikle, fikse bugs, oversette, skrive dokumentasjon og drive support.

Når det gjelder utvikling er vi nå i oppstartsfasen av å utvikle Social Desktop, som har ideen å flytte nettet ett hakk ned: til skrivebordet. Altså at du skal slippe å starte nettleseren for å gå på nett.

Hjelper utviklingen av Easy Peasy utviklingen av Ubuntu? Bruker og utvikler dere samme teknologi som gagner begge distribusjoner?

Vi hjelper i den grad at vi gjør alt på en åpen og transparent måte og legger absolutt opp til at Canonical og andre bare må komme og ta det de vil. Vi bruker mye fellestekonologi (Debian), men utvikler ingenting sammen.

Har du noen anelse på hvor mange som har lastet ned den nyeste utgaven av Easy Peasy?

Easy Peasy 1.1 ble sluppet for en uke siden og er blitt lastet ned 17 040 ganger. Dette er ikke medregnet oppgraderinger (som mesteparten vil gjøre), Bittorrent og andre nedlastingskilder.

Det begynner å bli en stund siden vi testet Ubuntu her på Hardware.no, men når vi gjorde det var vi skuffet over norsk-oversettelsen. Hvor godt er norsk oversatt i Easy Peasy mtp. at det i utgangspunktet er norsk-utviklet?

Easy Peasy driver ikke med egen oversettelse av programmer enda. Bare dokumentasjonen vår. Så oversettelsen til norsk er dessverre like dårlig som i Ubuntu. Jeg har forsåvidt vært med å oversette Ubuntu til norsk.

Eier du en slik, er Easy Peasy det beste valget

Hvilke planer har dere for neste utgave av Easy Peasy, og når kan vi forvente denne?

Vi har ikke drevet med faste slippdatoer, noe som er litt uprofesjonelt. Det er nok en endring som vil kunne merkes når Lasse tar over.

Planen er å slippe Easy Peasy 2.0 i slutten av mai, en måned etter Ubuntu 9.04, men det kan nok bli begynnelsen av juni.

2.0 skal basere seg på Ubuntu 9.04, ta seg bedre ut, bedre netbook-støtte, støtte for compiz og netbook remix samtidig (det vil altså si Desktop Effects og netbook-interfacet samtidig), nytt filsystem og starten av arbeidet på en Easy Peasy-konto.

Kontoen vil være linket opp mot Social Desktop-funksjonen. Ideen er at du enten registrer deg eller logger inn ved installasjon og du da er koblet opp mot Easy Peasy serveren. Du vil da automatisk være logget på wikien og forumet og etterhvert mot synkroniseringstjenesten vår. Vi vil prøve å utarbeide en synkroniseringstjeneste som er mer intuitiv enn Dropbox. Istedenfor valgte filer i en mappe (som Dropbox) vil vi ta hele harddisken (kanskje utenom de største filene), innstillinger og installerte programmer.

Det betyr at når du tar i bruk din neste netbook, logger du bare inn etter installasjon og filene dine er på plass, innstillingene er inne og de samme programmene du hadde er innstallert.

Men i 2.0 vil vi altså bare starte arbeidet med kontoen, opp mot wikien og forumet f.eks.

Når den neste utgaven av Easy Peasy er klar for nedlasting. Vil det være mulig for eksisterende brukere å oppdatere over nett, istedenfor å laste ned en LiveCD/USB. Førstnevnte er nok et stort pluss for Netbook-brukerne.

Ja, det vil være Easy Peasy å oppgradere.

Easy Peasy er selvfølgelig en distribusjon for netbook-brukere, men kan du anbefale Easy Peasy for vanlige desktop brukere også?

Siden Easy Peasy bygger på Ubuntu kan Easy Peasy installeres på laptoper og stasjonære. Om noen vil det er det ikke noe problem. Men det er ikke der vi putter press på utviklingen. Støtter vi ikke en Dell-maskin vil vi ikke bruke tiden vår på det. Easy Peasy er utviklet for netbooks alene.

Bruker du Linux selv? Hvilke operativsystem bruker du og til hvilke formål?

Jeg bruker selvfølgelig Easy Peasy på netbooken min Så har jeg en Mac som jeg har Mac OS og Ubuntu 9.04 på. Dessverre ikke så god støtte for de nye Macbookene i Ubuntu enda men. Macen er arbeidsmaskinen min hvor Easy Peasy blir utviklet. Netbooken er med på møter, parker, reiser og til sengs.

Kan du, med hånden på hjertet, si at Easy Peasy er den beste distribusjonen for Netbooks? Eller er dere ikke helt der ennå?

Uten tvil! Første konkurrentene var de forhåndsinstallerte distroene som Xanderos og LinPus. Å levere et bedre produkt enn dem gjør vi absolutt. Nå konkurrerer vi mot små-prosjektene som eeebuntu og de store distroene som Ubuntu.

Men så lenge små-prosjektene ikke klarer å bygge noe momentum og få seg et community som bidrar tilbake, og så lenge de store distroene skal være så ufattelig generiske, er Easy Peasy utvilsomt den beste distribusjonen for netbooks.

Hvor kan brukere finne hjelp for Easy Peasy?

Vi har nå et forum, en wiki for dokumentasjon, #easypeasy på Freenode (irc-kanal), Twitter-konto og Facebook fan page som driver med support. Trenger brukere hjelp går de bare på nettsidene våre og trykker Help øverst til høyre.

Tips for Linux, Debian og spesielt Ubuntu vil fungere fint med Easy Peasy (så lenge tipset ikke går ut på å ta i bruk noe av funksjonaliteten for stasjonære maskiner som vi har fjernet).

Det var det jeg hadde. Er det noe du vil si som du mener ikke har kommet frem iløpet av dette intervjuet?

Vi er alltid på utkikk etter gode utviklere og bidragsytere. Alle er velkommen til å bidra i prosjektet, og ta gjerne kontakt med oss på Twitter, @geteasypeasy, Facebook gruppe, etc.

Vi takker Jon Ramvi for hans tid og tålmodighet i å svare på våre spørsmål, og ønsker både ham og Easy Peasy lykke til i fremtiden.

Hvis du er interessert i å laste ned/installere Easy Peasy, kan du ta en nærmere titt her

Les også
Mandriva er klar med våroppdatering
Les også
Ubuntu 9.04 klar torsdag
Les også
Ryan C. Gordon og Michael Simms
Les også
Tom "Spot" Callaway
Les også
Alexandre Julliard
Mer om
annonse