Til hovedinnhold

Tom "Spot" Callaway

Trykk på bildet for å komme til fedoraproject.org

Introduksjon

Selv om Fedora enkelte ganger beskrives som et beta-produkt av Red Hat Enterprise Linux (eller RHEL), er Fedora en av de mest populære Linux-distribusjonene tilgjengelig, på lik linje med Ubuntu, Opensuse og Mandriva.

Så hva er egentlig så spesielt med denne distribusjonen? Vi har stilt Red Hats ingeniørleder for Fedora, Tom Callaway, noen spørsmål.

This article is also available in English.

Spot

Hvem er du, og hva er din rolle i utviklingen av Fedora?

Tom "Spot" Callaway

Mitt navn er Tom Callaway, men jeg er bedre kjent som "spot" i Fedora-miljøet. Jeg har vært involvert med Fedora siden dag en. For øyeblikket er jeg Red Hats ingeniørleder for Fedora, med oppgave i å koordinere Red Hats tekniske innsats på Fedora.

Jeg er involvert i flere ledd av Fedora-samfunnet. For øyeblikket er jeg et utvalgt medlem av Fedoras styre, oppnevnt styreleder for Fedoras pakkekomite og lederen av Fedoras juridiske team. Jeg har også ansvaret for å vedlikeholde over 300 pakker i pakkebrønnen, og i tiden jeg har igjen leder jeg arbeidet med å lage en utgave av Fedora for SPARC.

Kan du også introdusere Fedora for folk som ikke kjenner til distribusjonen?

Vel, for det første, er Fedora mer enn bare en Linux-distribusjon. Fedora er et samfunn av bidragsytere, brukere og prosjekter. Dette samfunnet er bygd rundt ideen om et samarbeid mellom Red Hat og frivillige bidragsytere, med et mål om å bli ledende innenfor fri programvare innovasjon.

Vår Linux-distribusjon er vårt største prosjekt, med et fokus på å være en komplett plattform for generelt bruk med det nyeste innenfor fri programvare. Fra den plattformen har vi forskjellige utgaver av Fedora, med et variert fokus på ting som hjemmebruk, utvikling, utdanning og elektronikk. En av Fedoras beste egenskaper er at hvem som helst kan velge et sett med pakker og lage sin egen utgave av Fedora, skreddersydd deres behov.

Vi har også en god del fri programvare prosjekter i Fedora hosted environment, hvor Fedoras bidragsytere kan lagre og vedlikeholde sitt innhold, uten å måtte tenke på hosting, oppsett av distribuert versjonskontroll (som CVS eller SVN), web- og FTP-tjenester, og betale for båndbredde.

Fedora er en av de mest populære Linux-distribusjonene. Ikke bare brukes den av Linux-skaper Linus Torvalds, men den er også rangert som nummer fire på Distrowatchs topp 100-liste over populære Linux-distribusjoner. Vet du hvor mange som bruker denne distribusjonen?

Vel, det er vanskelig å få ekstremt presise tall, men vi har faktisk ganske god statistikk på hvor mange brukere som laster ned oppdateringer.

Akkurat nå har vi 11 240 384 unike IP-er som har koblet seg til en Fedora pakkebrønn for oppdateringer. Disse tallene er selvfølgelig påvirket av dynamiske IP-adresser og NAT, men vi er i hvert fall i nabolaget.

Det er litt av et tall. Hvor mange jobber med utviklingen av Fedora for at det skal fungere for så mange mennesker?

Dette er veldig vanskelig å holde styr på. Det er omtrent 9000 mennesker som har skrevet under på vår lisensavtale for bidragsytere, men du trenger ikke å skrive under på den for å rapportere om feil eller sende inn en oppdatering. Også innenfor Red Hat har vi operativsystemutviklere som er involvert i utviklingen av Fedora, selv om de ikke er ansatt til å gjøre det fulltid.

Fedora blir av noen beskrevet som en virkelig bleeding-edge distribusjon, ved å ha ny teknologi og funksjoner flere måneder før noen annen Linux-distribusjon. Hvordan påvirker dette utviklingen? Med tanke på hvor bleeding-edge distribusjonen virkelig er, så må det være et ordentlig slit å holde Fedora stabilt.

"Bleeding-edge" indikerer at ved å bruke det, er det sannsynlig at du kutter deg opp og påfører smerte til deg selv, og jeg føler virkelig ikke at Fedora er smertefullt å bruke. Fedora er ganske brukbart for normale personer, som på ingen måte risikerer å bli kuttet opp eller påført smerte i prosessen. Vi er veldig stolt av å være ledende, å være trendsetterne, i FOSS-miljøet, og vi bruker mye tid på å integrere nye komponenter i vårt økosystem og få dem til å fungere bra sammen. Jeg innrømmer at vi ikke er feilfrie når det kommer til dette (eller noe annet), og det vil alltid finnes feil, men enhver distribusjon som påstår å være feilfrie (eller perfekt) er rett og slett ikke ærlig med deg.

Strukturen av Fedora gjør det enkelt å inkludere ny teknologi og funksjoner. Vi kunne oppgradere til Perl 5.10.0 iløpet av utviklingsvinduet til Fedora 9, og vi gjorde det på en måte slik at de fleste ikke merket noe til oppgraderingen. Vi har allerede oppgradert til Python 2.6 i vår utviklingsversjon av Fedora 11, noe som på sikt vil gjøre det mye lettere å oppgradere til Python 3.0. Teamet som håndterer Linux-kjernen jobber allerede utifra den nyeste utgaven av kjernen, så vi har en ganske god forståelse av hvor vi er med tanke på funksjonalitet lenge før vi begynner å stabilisere den neste utgaven.

Vi kan gjøre dette takket være teknologi som koji, createrepo, yum, rpm og mock. Som de andre verktøyene som brukes for å viderutvikle Fedora, er disse fri programvare, og har vært det siden dag en. Det er et faktum vi er veldig stolte over.

Red Hat og Fedora

Slik jeg forstår det er Fedora et samfunnsdrevet prosjekt sponset av Red Hat. Hva betyr dette? Hva er gjort av samfunnet, og hva er gjort av Red Hat?

Slik vi ser det, er Fedora et samfunn og Red Hat en stor deltaker i det samfunnet. Tradisjonelt sett har Red Hat fokusert på utviklingen av Linux-kjernen og skrivebordsmiljøet Gnome, men vi har også aktive utviklere i de områdene som ikke jobber for Red Hat, men likevel er en del av Fedoras samfunn. Til og med arbeid som du kanskje regner med er gjort utelukket av Red Hat personale, som administrasjon og vedlikehold av serverne som kjører vår infrastruktur, er et delt samarbeid mellom Red Hat og frivillige fra Fedora samfunnet.

Red Hat er en av selskapene som bidrar mest til FOSS og Linux generelt. Kunne du nevne noen av de største prosjektene Red Hat bidrar til for øyeblikket?

Vi har en stor liste over prosjekter som Red Hat og dets ansatte bidrar til på fedoraproject.org.

Noen av de største prosjektene er ting som Linux-kjernen, Xorg, Gnome, Rpm, Java, Lvm, Glibc, Gcc og Eclipse. I virkeligheten er det ikke mange FOSS-prosjekter som Red Hat ikke er involvert i for tiden.

Noen vil si at Fedora er et testområde for Red Hats offisielle distribusjon, Red Hat Enterprise Linux (eller RHEL). Hva mener du?

Fedora er ikke bare et testområde for RHEL, selv om det utvilsomt er en av dets mange hensikter. Fedora er testområde for alle som vil prøve ny Linux-basert teknologi, så lenge de blir involvert i samfunnet som en bidragsyter. Fedora ble et testområde for KDE 4.0, siden vi hadde deltakere villig til å integrere det til utgivelsen av Fedora 9, og resultatet ble at skrivebordsmiljøet ble testet av langt flere enn ellers, og på den måten var Fedora en stor hjelp i stabiliseringen av skrivebordsmiljøets senere utgaver.

Det er lett å vente på at andre distribusjoner skal gjøre det vanskelige arbeidet, men hvor ligger moroa i det?

Standard skrivebord i Fedora 10

For de som allerede har Fedora 10 installert. Hva har de å se fram til i Fedora 11, og hvilke planer har dere for senere utgivelser?

Akkurat nå har vi flere spennende nyheter planlagt for Fedora 11:

 • 20-sekunders oppstart: Målet er å kunne logge inn 20 sekunder etter at Fedora har begynt oppstart, og forbedre tiden det tar å logge inn på systemet.
 • DeviceKit: Et enkelt system for håndtering av enheter, designet for å delvis erstatte HAL og forbipassere noen av dets begrensninger.
 • DeltaRPM: Generere og støtte delta pakker som bare inneholder endringer fra sist oppdatering. Dette vil virkelig senke antall MB du må laste ned fra pakkebrønnen, på bekostning av litt lenger installasjonstid.
 • Implementere DNSSEC: DNSSEC (DNS SECurity) er en mekanisme som kan bevise integritet og autentisering av DNS data. Det har blitt mer viktig etter en rekke DNS-angrep som har blitt gjort i det siste. De mest brukte navneserverne skal ha kjennskap til DNSSEC allerede.
 • Fingeravtrykksleser: gjøre det lettere å benytte seg av fingeravtrykkslesere som sekundær autentisering.
 • KDE 4.2: Oppgradere til KDE 4.2 og KOffice 2 og tilby funksjoner som PolicyKit-KDE og en plasmoid for NetworkManager.
 • Multiseat: Gjøre det lettere å konfigurere et system for bruk av flere brukere. På denne måten kan to eller flere brukere benytte seg av samme maskin ved bruk av egen mus, tastatur, skjerm osv.
 • Python 2.6.
 • TightVNC: Siden RealVNC er så og si dødt, har vi startet utviklingen av en egen VNC-klient basert på RealVNC.
 • Volumkontroll: Forenkle volumkontroll og fjerne nødvendigheten for flere kontrollere for normale brukere.
 • Muligheten til å kompilere og teste Windows-programmer fra Fedora, uten bruk av en Windows-installasjon.

Det er også andre ting vi ser på, men som vi ikke har bundet oss til helt enda, som f.eks. bruk av Ext4-filsystemet som standard, Gnome 2.26, legge til et Live CD-bilde til installasjons DVD-en og støtte for Instant-on teknologi i Fedora.

Du kan se en liste over alle funksjoner planlagt for senere utgivelser (godkjent og i utvikling) her.

Jeg tror det var Fedora Core 5 som hadde en utviklingsperiode på ni måneder fremfor seks, som nå er standard. Hvorfor er en utviklingsperiode over seks måneder foretrekket over ni eller tolv måneder? Jeg spør siden flere brukere av Mac og Windows jeg har snakket med synes seks måneder er en utrolig kort tidsperiode.

Vel, før Fedora 7, var Red Hat ansvarlig for selve distribusjonen, mens samfunnet bare kunne delta med ekstra programvare i pakkebrønnen. Vi har nå fjernet den begrensningen, og som et resultat kan utviklingen gå i et vesentlig raskere tempo. Med en lengre utviklingsperiode, var det mange som følte at Fedora ble veldig statisk i de tre siste månedene, med mange brukere som ville legge til store endringer mot slutten av perioden. En utviklingsperiode på seks måneder passer oss mye bedre, med tanke på at de fleste andre prosjekter som vi er avhengig av (Gnome og KDE f.eks.) oppdateres hver sjette måned.

Noen Linux-distribusjoner for mer avanserte brukere, som Arch Linux, er basert på et rullerende utgivelse system. Hvorfor insisterer brukervennlige Linux-distribusjoner å lansere en ny utgave hver sjette måned, noe som oppmuntrer brukere til å reformatere og installere på nytt.

Jeg tror at en smertefri Linux-oppdgradering er en myte. Jeg har sett Debian-, Ubuntu- og Gentoo-oppgraderinger feile på grunn av tredjeparts programvare eller feil relatert til maskinvare.

I Fedora har vi brukt mye tid på å forsikre oss om at oppgradering fra en stabil utgave av Fedora til den neste går feilfritt gjennom yum. Vi har tilogmed lagd et verktøy som heter preupgrade som skal løse alle avhengigheter og problemer før oppgradering til den nyeste stabile Fedora utgaven, uten formatering.

Vi har også en utgave av Fedora som baseres på rullerende utgivelse, kalt Rawhide. Jeg ville ikke anbefalt denne til noen andre enn de mest vågale hackerne, selv om det er moro og være helt på kanten av utviklingen.

Konkurrentene

Hva vil du si er Fedoras største styrke og største svakhet, sammenlignet med andre Linux-distribusjoner?

Jeg tror vår største svakhet er at Fedora er nødt til å respektere programvarepatenter og et par virkelig elendige lover her i USA. Situasjonen angående programvarepatenter her i statene er nok det verste, da vi ikke kan tilby støtte for kodeker som MP3 eller MPEG ut-av-esken, selv om det finnes gode løsninger for dette i FOSS-leieren. Vi kan heller ikke støtte DVD-avspilling siden dette vil gå i strid med DMCA. Vi prøver å snu dette til en mulighet til å opplyse våre brukere om situasjonen, men ting blir ikke alltid som vi ønsker at de skal være.

Andre distribusjoner som utvikles av selskaper i "ingenmannsland" trenger ikke å følge slike lover og regler, som gjør ting en god del lettere for dem, dessverre gjelder ikke dette oss. Vi i Red Hat og Fedora jobber konstant med å endre på denne situasjonen, å hindre disse lovene i å sinke vår fremgang. Det går fremover på dette området, men ting endres ikke i løpet av natten. Saker som Jacobsen mot Katzer og Re. Bilski er store skritt i riktig retning.

Vår største styrke er vårt samfunn av bidragsytere. Vi har hackere, programmere, artister, skribenter, redaktører, ambassadører og brukere som bidrar med fri programvare og fritt innhold. Distribusjonen utvikles raskere og blir bedre som et resultat av dette og uten dette samfunnet, hadde vi bare vært nok en annen Linux-distribusjon, en kopi av noen andres arbeid.

Får du noen gang følelsen av å konkurrere med de andre alternativene der ute? Windows, Mac eller til og med andre Linux-distribusjoner?

En av de beste tingene med FOSS er at når du gjør det ordentlig, når du bidrar med kode og endringer som benyttes i et sluttprodukt, så gagner det alle. Så, fra det perspektivet, føles det egentlig ikke som om vi konkurrerer med andre Linux-distribusjoner, det blir heller et samarbeid hvor alle jobber for å forbedre det vi deler av teknologi.

Når det gjelder Windows og Mac så er det vel en liten følelse av vennlig konkurranse, men i virkeligheten prøver vi rett og slett bare å lage et bedre produkt med en bedre ideologi. FOSS seirer med å være raskere, bedre og fritt. Det er ikke vits med en plan for å knuse Windows, for hva skal vi gjøre etter det? Dessuten, noen av de beste ideene får vi ved å rett å slett unngå Windows sine feil. Hehe.

Mac vil lansere en ny utgave av deres operativsystem i årets første halvdel, Microsoft håper på å ha Windows 7 klar for lansering i årets andre halvdel. Hvordan tror du dette vil påvirke Linux' brukermasse?

Jeg tror at valg aldri er noe negativt, at konkurranse gjør deg sterkere. Problemet med OS X og Windows er at deres produkter er evolusjonære blindveier, med mindre du jobber for Apple eller Microsoft og dermed har tilgang til koden. Du kan egentlig ikke ta koden innenfor disse plattformene og la den spre seg. Jeg tror derfor at ingen av disse to har potensialet til å være en "Linux killer" før de slutter å være proprietære og selv da, tror jeg mye av det som er FOSS i Linux-miljøet idag fortsetter å leve videre.

I Red Hat er vi veldig glad i et sitat fra Mohandas Gandhi: "Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så sloss de mot deg, og så vinner du."

Plymouth: Fedoras grafiske oppstart håndterer

Hva slags personer vil du anbefale Fedora til, og hvordan anbefaler du at de lærer seg distribusjonen?

Jeg vil anbefale Fedora til alle slags mennesker. Jeg tror at den beste måten å lære distribusjonen å kjenne er å bruke den. Det er lett å starte opp en Fedora LiveCD og se om det er noe som passer deg, og vi støtter dessuten dual-boot. Vi har et stort samfunn hvor du kan stille spørsmål, steder som fedoraforum og #fedora på freenode (IRC).

Jeg vet det blir litt blasfemisk av meg å si dette, men jeg er ikke noen stor fan av Linux-bøker, da det går ut på dato altfor fort. For eksempel er Chris Tylers Fedora O'Reilly bok fantastisk, men det er basert på Fedora Core 6 som er eldgammelt nå – 2 år senere.

Vil du anbefale brukere av Mac eller Windows til å skaffe seg Fedora eller en annen distribusjon?

Selvfølgelig ville jeg anbefalt Fedora. Du får meg ikke til å nevne en annen Linux-distribusjon her, jeg innrømmer gjerne at jeg er partisk. Hehe.

Jeg regner med at du bruker Fedora selv?

Selvfølgelig! Jeg liker å være så involvert som mulig med teknologien som tilsammen danner Fedora, og da har jeg egentlig ikke så mye annet valg enn å kjøre Fedora heller. Selv om jeg trekker meg fra min stilling i Red Hat og Fedora, ville jeg fortsatt brukt distribusjonen.

Jeg startet med Slackware, og så begynte jeg å bruke Red hat Linux. jeg har brukt noen andre distribusjoner også, som Debian, Suse, LFS, men jeg kom alltid tilbake til Red Hat Linux, og så Fedora. For meg, har det alltid virket som at det var hos Red Hat og Fedora innovasjonen foregikk, i motsetning til de andre tregere distribusjonene. Jeg likte også å ha muligheten til å hacke på Red Hat Linux og Fedora, uten at det var et krav. I jeg forstår tiltrekningen med LFS og Gentoo fra et lære-perspektiv, men jeg går rett og slett tom for tålmodighet og tid når jeg skal kompilere hver eneste komponent selv.

Det var det jeg hadde. Er det noe du vil si som ikke har kommet frem i dette intervjuet?

Fedora ser alltid etter nye bidragsytere, hackere, programmerere, artister, skribenter, oversettere, testere og brukere. De som er interessert burde ta en titt på join.fedoraproject.org for å finne ut hvordan de kan involvere seg i utviklingen.

Jeg er også interessert i å høre fra brukernes erfaringer med Fedora, både gode og dårlige erfaringer. Dette betyr ikke at jeg melder meg frivillig til å være din personlige brukerstøtte for Fedora, eller i det hele tatt at jeg vil fikse feilene du opplever, men jeg vil alltid høre etter på hva du har å si.

Vi takker Tom "Spot" Callaway for hans tid og tilmodighet i å delta i dette intervjuet, og ønsker ham lykke til videre.

Mer om
annonse