Til hovedinnhold

Nå åpner Apple for uavhengige reparatører i Norge

Gjør det lettere å få reparert iPhone-brekkasje uten å miste garantien.

Om din nesten nye iPhone har møtt bakken kan det nå endelig bli mulig for langt flere å få en rask reparasjon uten at garantien stilles i tvil på grunn av uoriginale deler.

Å få reparert en iPhone kan være både dyrt og tidkrevende, noe som har ført til at en hel bransje med tredjeparts reparatører utenfor Apples system har etablert seg verden rundt.

Men selv om disse reparatørene ofte har vært rimeligere og raskere enn å kontakte butikken du kjøpte iPhonen fra eller Apple selv, har de kommet med noen ulemper. Deler av uviss opprinnelse og en litt uklar status for reklamasjonsretten i etterkant er blant de viktigste.

Nå kan det bli mye enklere og tryggere å få reparert en knust iPhone hos reparatøren «på hjørnet». Denne uken åpner Apple for at uavhengige reparatører i Norge kan søke om å bli autoriserte reparatører, med opplæring fra Apple og tilgang på originale deler.

Det hele uten at garantien ryker om du må gjøre et kjapt skjermbytte.

Gradvis forenkling

For tre år siden ble det litt enklere å få fikset iPhonen sin, da Apple åpnet for raske og lokale reparasjoner hos sertifiserte verksteder i Norge. Men selv om relativt store navn som Eplehuset og Conmodo har flere avdelinger i Norge, er de fortsatt stort sett plassert på større steder og i kraftig mindretall mot de mange mindre verkstedene som tilbyr en kjapp fiks hvis du må bytte et batteri eller en skjerm fort. Hvis du bor utenfor en storby kan reparasjon på dagen være vanskelig å få noen andre steder enn hos et uavhengig verksted.

Fremover kan du få reparert knuste skjermer hos uavhengige verksteder og fortsatt beholde garantien - gitt at verkstedene har sertifisert seg hos Apple.

Nå åpner altså Apple for at disse reparatørene kan søke selskapet om å bli sertifiserte reparatører. Dermed kan de ta enkle reparasjoner av iPhoner uten at man risikerer tvil om garantien ved senere problemer. Endringen betyr også langt enklere tilgang på originale deler fra Apple, og utstyret som skal til for å demontere og montere telefonene. I tillegg innebærer den at gamle, utskiftede deler blir sendt inn til Apple for resirkulering eller reparasjon og gjenbruk.

Muligheten for å søke er lik for små og store reparatører, noe som burde bety at tilgjengeligheten på reparasjonstjenester kan bli vesentlig bedre over hele landet, og ikke bare forbeholdt de største byene. I USA har Apple hatt programmet åpnet siden i fjor høst, og 140 selskaper skal ha søkt om å få tilgang på programmet, der alt fra store elektronikkjeder til små enkeltmannsbedrifter nå er med.

Raskere, men neppe billigere

Den dårlige nyheten i dette er at reparatøren på hjørnet fortsatt ikke kan ta garantireparasjoner, så hvis noe har gått galt som ikke skyldes et fall i bakken eller andre hendelige uhell er det fortsatt butikken du har kjøpt mobilen i, eller Apples egne verksteder som er fasiten.

I tillegg hører det med at det er svært stor prisforskjell på betalservice hos de billigste uautoriserte verkstedene sammenliknet med dagens autoriserte verksteder. Det kommer sannsynligvis blant annet av forskjeller i pris på originale deler sammenliknet med delene som ellers er tilgjengelig på markedet. Den prisforskjellen vil du sannsynligvis også finne hos din lokale iPhone-reparatør der teknikeren er sertifisert og bruker originale deler.

For deg som har en eldre iPhone og ikke er så opptatt av originale deler eller fortsatt garanti, er det greit å få med at Apple ikke har noen krav om at reparatører som skal delta i programmet slutter med reparasjonene de allerede gjør. Det er derfor sannsynlig at du kan få valget om billig reparasjon med ukjent deleopphav eller en dyrere reparasjon med Apples egne deler og en «nullstilling» til frisk telefon med garantien intakt etterpå.

Apple innfører heller ikke en prisliste for selve reparasjonen, så selv om deltakerne må betale deres priser for delene som brukes står de fritt til å prise selve reparasjonsjobben slik de vil. Det kan altså bli en viss konkurranse på pris selv med Apple-velsignede reparasjoner.

I noen tilfeller kan det uansett også skje at original reparasjon er rimeligere enn uoriginale alternativer, og for nyere iPhone-modeller har vi også sett at det kan ta lang tid før for eksempel skjermreparasjon i det hele tatt blir tilgjengelig hos de uavhengige verkstedene.

Ikke med en gang og ikke for alt utstyr

Det kan og vil ta noe tid fra søkningsvinduet åpner denne uken til reparatørene er opplært og har utstyr og deler til å gjøre disse reparasjonene.

Som i USA er dette programmet for iPhone-reparasjoner, noe som betyr at iPaden eller Macen fortsatt må sendes til et vanlig verksted, selv om du vil betale for servicen selv.

Siden programmet i skrivende stund ikke er åpnet er det uklart hvor stort omfang tjenesten vil få i Norge. Først må de forskjellige verkstedene søke, gjennomføre kurset og få delene de trenger. Det er mulig å holde oversikt over hvilke reparatører som tilbyr reparasjoner med originale deler gjennom en egen nettside hos Apple.

I skrivende stund er det kun mulig å velge USA som reparasjonssted på nettsiden, men etter hvert som løsningen rulles ut vil verksteder i Europa, Norden og dermed Norge dukke opp i oversikten.

annonse