Til hovedinnhold

Isbøtte-utfordringen har samlet inn over 140 millioner kroner

Mange IT-giganter har tatt utfordringen.

YouTube

Har samlet inn 140 millioner kroner

Internett har gjort det mulig å være mer kreativ når det gjelder å samle inn penger til veldedige formål. Den siste tiden har vi sett et godt eksempel på dette i form av den såkalte isbøtte-utfordringen som det florerer bilder og videoer av på nettsteder som Facebook og YouTube.

Isbøtte-utfordringen startet forrige måned og innebærer at alle som tar utfordringen enten må helle en bøtte med isvann over seg eller donere et beløp til den veldedige organisasjonen ALS Association innen 24 timer. Deretter er poenget å utfordre tre nye personer til å gjøre det samme.

Har samlet inn 140 millioner kroner

ALS Association har som formål å samle inn penger til forskning på og behandling av sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), som i USA ofte kalles Lou Gehrigs-sykdommen. ALS er en relativt sjelden, men dødelig og uhelbredelig nervesykdom. I Norge tar sykdommen livet av rundt 100 personer årlig.

Siden utfordringen startet har den gått som en farsott på nettet. Nå melder ALS Association at aksjonen i skrivende stund har samlet inn imponerende 22,9 millioner dollar, altså over 140 millioner kroner, siden 29. juli. Til sammenligning samlet ALS Association kun inn 1,8 millioner dollar i løpet av samme periode i fjor.

Nettstedet The Verge har laget en oversikt over noen av de mest populære isbøtte-videoene, og store IT-personligheter som Bill Gates, Mark Zuckerberg, Apple-sjef Tim Cook, samt Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin er alle på listen. Du kan se disse filmene, og flere, på neste side.

Også tatt av andre kjendiser

Også andre kjendiser fra for eksempel underholdningsindustrien har kastet seg på, for eksempel artisen Justin Timberlake, komikerne og talkshow-vertene Jimmy Fallon og Conan O'Brian og TV-kjendisen Martha Stewart.

Det å helle isvann over seg tjener riktignok ikke formålet direkte, men som The Verge peker på bidrar utfordringen til å vekke oppmerksomhet rundt den sjeldne sykdommen, noe som på lang sikt er vel så viktig som pengene. Det er også slik at mange velger å både ta isbadet og donere penger.

Mer informasjon om utfordringen og sykdommen finner du hos ALS Association.

IT-toppene tar utfordringen

Mark Zuckerberg, administrerende direktør i Facebook

Post by Mark Zuckerberg.

Sheryl Sandberg, økonomisjef i Facebook

Post by Sheryl Sandberg.

Phil Schiller, senior-visepresident for markedsføring i Apple

sitat"Phil takes challenge! Challenges Chris, Kim, and Tim. #IceBucketChallenge @PeteFrates3 @tim_cook @chrisodonnell #ALS pic.twitter.com/DfJIuY3hnb— Philip Schiller (@pschiller) 14. august 2014"

Tim Cook, administrerende direktør i Apple

Bill Gates, grunnlegger av Microsoft

Satya Nadella, administerende direktør i Microsoft

Larry Page og Sergey Brin, grunnleggere av Google

Dick Costolo, administrerende direktør i Twitter

Elon Musk, grunnlegger av Tesla, SpaceX og PayPal

Jeff Bezos, grunnlegger av Amazon

Mer om
annonse