Til hovedinnhold
Artikkel

La PC-en gjøre noe nyttig om natten

Datamaskiner trenger tross alt ikke søvn.

blindfire/Shutterstock

For noen er det å skru av PC-en ved leggetid en helt naturlig ting, mens bare setter den i hvilemodus. Men det finnes også noen som lar datamaskinen putre og gå hele døgnet. I motsetning til mennesker og mange dyr trenger jo ikke datamaskineri søvn, noe som betyr at dine dyrkjøpte datamuskler faktisk kan brukes til noe lurt når du er i drømmeland.

Men før vi ser på hva slags nattlige aktiviteter som passer seg en PC, må vi nesten stille spørsmålet: Er det egentlig noen god idé å ha datamaskinen stående på i de små timer? En påslått PC bruker jo ekstra strøm og utvikler en del varme.

Økt strømforbruk

PC-en bruker litt mer strøm, men det er ikke rare greiene.

En påslått datamaskin bruker strøm – det er det ingen tvil om. Her på Hardware.no har vi nylig laget en strømkalkulator som forteller deg hvor mye PC-en din koster deg per døgn. Avhengig av komponenter, last og bosted, kan dette variere fra godt under ei krone til å nærme seg en tier for datamaskiner med et par kraftige skjermkort.

Ved å la PC-en jobbe om natten bruker du altså mer strøm, som dessuten betyr økt varmeutvikling med tilhørende viftestøy. Umiddelbart høres altså ikke dette spesielt smart ut.

Men er det da egentlig så dumt? Strømprisen er jo normalt sett lavere på natten enn om dagen, og når det gjelder varmen så går dette i mange av årets måneder med til å varme opp kåken – noe som betyr at du kan kompensere ved å skru ned panelovnene et hakk eller to.

Eventuell viftestøy kan vi dog ikke hjelpe deg med, dersom det er slik at du må dele rom med et viftemonster. Men da trenger du jo ikke nødvendigvis kaste på den de mest krevende oppgavene. Det kan også være en god unnskyldning til noe annet morsomt: Bygge en ekstra støysvak PC.

Neppe brannfarlig

Det er ikke spesielt sannsynlig at PC-en utgjør en brannfare.

En sjelden gang begynner dessverre elektriske apparater å brenne – også datamaskiner. Men med tanke på hvor mange PC-er som står og surrer døgnet rundt i hjem og kontorer over hele verden, er sjansen svært liten for at datamaskinen din plutselig skulle stå i fyr og flamme.

Bare ikke glem vårrengjøringen – store mengder støv er nemlig svært lettantennelig.

Videre er det mulig å sikre seg ekstra med en liten brannslukker. Det finnes automatiske slukkere til rundt en femhundrelapp beregnet blant annet på sikringsskap, som dessuten fint burde gjøre jobben i en PC.

For tidskrevende oppgaver

La maskinen gjøre vedlikehold om natta.

Poenget med å ha på PC-en natterstid har sjelden noe med strømpriser og varme å gjøre – det er som regel snakk om å spare tid. Datamaskinens nattskift går nemlig gjerne med til oppgaver som tar lang tid, og for eksempel bruker mye prosesseringskraft eller tar grovt for seg av båndbredde på nettverket. Når ressurser først skal belastes på denne måten, er det en fordel å få det unna på et tidspunkt da de fleste av oss teller sauer.

Hvis du for eksempel lar datamaskinen oppdatere seg selv om natten, slipper du dessuten å plutselig avbryte arbeidet på dagtid for å starte PC-en på nytt. Blant annet kan du i Windows 8 enkelt sette datamaskinen til å pusse tenna og gre håret til ukristelige tider – den kan sågar vekke seg selv fra hvilemodus for å gjøre det.

Her er fem andre eksempler på hva PC-en kan bruke nattevakten på:

Finn en kur

Foto: Wikimedia

Heldigvis finnes det en del mennesker som liker å gi på en eller annen måte. Noen gir av tiden sin, noen gir penger og noen gir datakraft til forskning på ymse sykdommer – deriblant Alzheimers, AIDS og kugalskap. Ved å bruke en spesiell programvare kan forskere ta i bruk ledig datakraft tilhørende frivillige fra hele verden, og således få fortgang i sakene.

Det mest kjente initiativet rundt dette er nok Folding@Home som har over 330 000 bidragsytere. En interessant sak er at disse menneskene også har samlet seg i lag og konkurrerer innbyrdes i å låne bort mest datakraft. Nordens største lag er Team Hardware.no, som i skrivende stund ligger på en tiendeplass på den offisielle verdensrankingen.

Synes du dette høres interessant ut, får du her en grundig innføring i hvorfor og hvordan du kommer i gang med Folding@Home.

Er ikke sykdomsforskning din greie, finnes det også andre ting du kan donere maskinkraft til. Du kan for eksempel bruke programvaren BOINC, som gir deg en rekke prosjekter å velge mellom.

Tjen penger på Bitcoin

Foto: 123dartist/Shutterstock

Mens noen liker å gi, er det andre som synes at den beste gaven er den du gir deg selv. Og hva er bedre å gi enn penger?

Med tanke på hvor mye datamaskinkraft og strøm du bruker, sett mot pengene du kan tjene på å grave etter Bitcoin-er, er riktignok ikke sikkert det blir det helt store overskuddet.

Men har du en datamaskin med ganske kraftig skjermkort, og et intenst ønske om å varme opp huset ditt ved hjelp av datamaskinen alene, er det faktisk mulig å tjene noen slanter på å la viftene suse mens du selv sover søtt.

Last ned om natten.Foto: JMiks / Shutterstock

Del godene med BitTorrent

Ikke alle har en datamaskin som egner seg spesielt godt til folding eller graving etter digital valuta, andre er mer velsignet på andre områder – en kjapp nettlinje for eksempel. Det, pluss litt plass på harddisken, er alt som skal til for å kunne bruke nettene til å laste ned (naturligvis lovlig) innhold, og ikke minst dele det videre med andre.

Sikkerhetskopiering – fordi du fortjener det

Backup tar tid. Gjør det om natten.Foto: Julia Ivantsova/Shutterstock

Backup er den ene tingen vi alle vet vi skulle gjort oftere, men det passer jo bare nesten aldri. Om ikke var nok å måtte sette seg ned og bestemme hvilke filer det skal tas kopi av eller ikke, tar det også evigheter å overføre alt – ikke minst om du tar backup til nettskyen, eller skal overføre en god del data til en ekstern harddisk over USB 2.0.

Med mye data og dårlig fart blir det fort en prøvelse å vente på at ting blir ferdig. Løsningen er å sette i gang prosessen rett før sengetid, slik at alt er kopiert og klart når en ny dag gryr.

Ripp en nattfilm

DVD-en er døden nær, nå er det nemlig strømmetjenester som Netflix og HBO som gjelder. Men utvalget er slett ikke komplett, og du kan heller ikke laste ned en film for å se den på farten senere.

At du fra før har bygd opp et stort DVD-bibliotek med dine yndlingsfilmer og -serier blir også en fattig trøst når de færreste nye og tynne bærbare har DVD-spiller. For ikke å snakke om ditt nye nettbrett, som kanskje krever filmene i et helt spesielt format.

Løsningen kan være å rippe dine egne DVD-filmer og konvertere dem til passe størrelse og format, men sånt tar fort flere timer per film. Så trikset blir å sette i gang en film før leggetid, slik at den er fiks ferdig til dagen etter.

Av egnet programvare kan vi for øvrig anbefale Handbrake. Det er egentlig et rent konverteringsprogram, men kan også fint ta rippejobben.

Får du ikke sove på grunn av viftesus?
Slik lager du en lydløs PC »

annonse