Til hovedinnhold

Intel lanserer åttekjerners prosessor

Intel lanserte denne uken en ny serie Xeon-prosessorer med åtte kjerner. Dette skjer kun dager etter AMD lanserte sine 12-kjerners Opteron-prosessorer. Til tross for at Intel ikke svarer med like mange kjerner som AMD, frister de med det største ytelseshoppet i Xeons historie og rekordhøy ytelse.

Xeon 7500-serien er basert på 45 nanometers prosessteknologi og Nehalem-EX. Lik arkitektur som er benytet på Intel Core i7/i5 og i3-prosessorene. Intel har utstyrt de nye prosessorene med over 20 RAS-funksjoner. De nye prosessorene leveres med frekvenser mellom 1,86 GHz og 2,66 GHz.

Med åtte kjerner per brikke, tilsvarende 16 virtuelle kjerner i operativsystemet, skal Xeon 7500 kunne erstatte 20 eldre enkelkjerneservere. Sammenlignet med Xeon 7400 skal ytelses dobles. Avhengig av serverkonfigurasjonen er det mulig fra to til 256 prosessorer per system.

Oversikt over Intel Xeon 7500-serien ved lansering.

Videre bruker de raskeste brikkene i serien 130 watt strøm og bør således være energivennlige sammenlignet eldre servere, med tanke på strømbruk og kjøling.

Det er også verdt å merke seg at modellen med høyest hastighet ikke støtter hyper-threading.

Prisene starter på 856 dollar for Xeon E7520 og klatrer opp til 3692 dollar for X7560. Flere større aktører har meldt at de vil levere systemer med Xeon 7500, blant annet Bull, Cisce, IBM, Dell og NEC.

Hvordan Intels Xeon 7500 presterer sammenlignet med AMDs Opteron 6174 gjenstår å se, tidlige tester taler i Intels favør. Med tanke på pris ligger Intel en del høyere enn konkurrent AMD.

(Kilde: Intel)

Les også
Tusenkjerneprosessor en realitet
Les også
Nvidia-forsker hardt ut mot Moores lov
Les også
Sandy Bridge: Nehalems etterfølger
Les også
6-serie-brikkesett i 2011
Les også
Leverer eksperimentell 48 kjerne CPU
Les også
Servere, SAN og switcher fra Cisco
Les også
AMD lanserer 12-kjerne for servere
Les også
IBMs første Power7-jern
Les også
SGI annonserer Nehalem-basert supermaskin
Les også
AMD med 6-kjerne
Les også
Nytt serverkonsept fra Dell
annonse