Til hovedinnhold

AMD med 6-kjerne

AMD klarte for en gangs skyld å få ferdig en ny prosessor før tiden. Istanbul er selskapets første 6-kjerne og kommer til både 2000-serien og 8000-serien.

De første prosessorene som er tilgjengelig i dag er standardutgavene til to-sokkel og fler-sokkel. De mer energieffektive utgavene skal komme i løpet av tredje kvartal.

De nye Opteron-modellene har 512 KB L2 cache på hver kjerne, samt en 6 MB delt L3-cache. Kjernene er i og for seg de samme som man finner i Shanghai, altså dagens firekjerne Opteron. Det som er nytt er noe høyere Hypertransport-frekvens, HT-assist og en ny strømsparingsfunksjon.

HT-assist gir en mer effektiv kommunikasjon mellom de forskjellige soklene. Dette vil kun ha en effekt på på systemer med fire eller fler sokler. Dette kan gi en økt minnebåndbredde mellom prosessorene på opp til 60%.

Den nye strømsparingsfunksjonen, APML er en funksjon for fjernadministrasjon av strømforbruk direkte på prosessoren. Dette krever et management-grensesnitt på serveren, samt programvare. Man skal med andre ord kunne si at bestemte prosessorer skal maks bruke et gitt antall watt slik at man kan ha et mer forutsigbart strømforbruk i et større datasenter.

De nye modellene kommer i frekvenser på 2,2 , 2,4 og 2,6 GHz. 2427, 2431 og 2435 er de nye modellene for tosokkel-servere og vil ha en pris fra 455 USD på 2,2 GHz utgaven, 698 USD for 2,4 og 980 for 2,6 GHz. For 8400-serien er prisene fra 1514 til 2649 USD.

Cray, Dell, HP, IBM og Sun skal ha systemer klare med Istanbul samtidig med lanseringen i går.

annonse