Til hovedinnhold

Her 3D-skriver forskere med glass

Se videoen av den nye teknologien.

MIT/Vimeo

Stadig blir nye materialer kompatible med den fremadstormende 3D-skriverteknologien, og nå kan enda en nykommer legges til listen. Forskere ved det amerikanske universitetet MIT har nemlig avdekket en metode for 3D-skriving av glass.

Den nye teknikken heter G3DP og er en additativ metode for å skrive ut vanlig, gjennomsiktig glass.

Bruker smeltet glass

Naturlig nok dreier det seg riktignok ikke om en innretning som vanlige forbrukere kan bruke på kontorpulten sin, men snarere om en maskin som håndterer glass i smeltet form.

Teknikken muliggjør avanserte mønstre og design. Foto: MIT

Å lage glasstrukturer ved å smelte glass er som kjent en eldgammel oppfinnelse, men noe av det som gjør MIT-forskernes konsept unikt er at det legger til rette for en svært detaljert, kontrollert og konfigurerbar produksjonsprosess.

Teknikken benytter det forskerne altså kaller en 3D-skriver, som varmer opp glasset i en egen «ovn» til det blir formbart, det vil si til mellom 1040‐1165°C, og sørger for å holde glasset varmt til strukturen er ferdig. Skriveren legger glasset lagvis som sammen former helstøpte, gjennomsiktige objekter.

Gir mange muligheter

Teknologien gjør det mulig å blant annet kontrollere konsistensen, temperaturen, tempoet og tykkelsen på lagene underveis, slik at man kan finjustere produksjonsprosessen etter hva slags type objekter man lager. Det er også mulig å tilsette farger til glasset, samt å lage kompliserte mønstre ved å sende lys gjennom glasset under produksjonen.

Forskerne sier teknikken kan få mange potensielle bruksområder, og at teknologien representerer et slags krysningspunkt mellom design, ingeniørkunst, vitenskap og kunst.

De tekniske detaljene bak teknikken er noe kompliserte, men redegjøres for i detalj i et eget forskningsokument. Det er også laget en demonstrasjonvideo av den nye teknologien, som blant annet viser graden av designmessig kompleksitet som teknikken mulligjør. Videoen ser du under.

3D-skriverteknologien utvikles stadig: Denne skal være 100 ganger raskere enn vanlige forbrukerskrivere »

GLASS from Mediated Matter Group on Vimeo.

(Via Slashgear)

annonse