Til hovedinnhold

Denne digre konstruksjonen er en 3D-skriver

12 meter høy og kan skrive ut hele hus.

Det finnes som kjent store 3D-skrivere til industrielt bruk som er i stand til å håndtere ekstra store objekter, men nå finnes det en ny 3D-skriver som tar dette til et helt nytt nivå. I Italia bygges det nemlig en modell som kan skrive ut hele hus, som Digital Trends melder.

Det er organisasjonen «World's Advanced Saving Project» (WASP) som står bak innretningen. «BigDelta», som den heter, skal bli hele 12 meter høy, og er dermed mest sannsynlig verdens største 3D-skriver.

Bruker jord og leire

Skriveren startet som et forskningsprosjekt, men er altså nå blitt realisert, selv om den ennå ikke er helt ferdig bygget. Den store metallstrukturen skal vises frem på et tre dagers arrangement i byen Rieti i Italia.

I tillegg til størrelsen skiller BigDelta seg fra andre 3D-skrivere ved at den bruker jord og leire som byggemateriale. Meningen er å hente materialene fra nærområdene, og skriveren skal selv være i stand til å fylle på med materiale etter behov.

Skriveren, som for øvrig har en diameter på cirka seks meter, benytter en spesiell dyse som også fungerer som materialblander, og ut kommer altså et leire-materiale som skal være solid nok til å bygge holdbare strukturer.

Rimelige boliger i fattige områder

Den skal også være i stand til å operere svært energieffektivt. Formålet med maskinen er, som du kanskje har gjettet, å legge til rette for bygging av rimelige boliger i for eksempel fattige områder. Den kan også være nyttig i områder som er blitt rammet av naturkatastrofer og som har akutt behov for bygninger.

Ifølge WASP har FN visstnok beregnet at det innen år 2030 vil oppstå en kraftig økning i behovet for boliger for fire milliarder mennesker i verden som har en årlig inntekt på under 3000 dollar.

Flere detaljer om prosjektet skal visstnok komme snart. Gå til WASP sine hjemmesider for mer informasjon, og se også videoen under for et inntrykk av skriverens størrelse.

3D-skriving gjør også store fremskritt innen medisin: Nå har en pasient fått verdens første 3D-skrevne ribbein »

(Via Engadget)

annonse