Til hovedinnhold

Snart skal det bli enklere å spore redigerte bilder

Photoshop skal få vannmerking på bilder som er tuklet med.

Illustrasjonsbilde.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Det er en nokså kjent ting at Photoshop brukes til å tukle med bilder, og at disse bildene ikke alltid er like lette å identifisere som redigerte bilder. Nå melder Engadget at Adobe, selskapet bak Photoshop, ønsker å gjøre noe med nettopp dette.

Informasjonen kommer frem i et dokument publisert på Adobes egne nettsider, og omtaler en teknologi som skal bygges inn i fremtidige versjoner av Photoshop som skal vannmerke redigerte bilder.
Dette skal være kryptografisk signert inn i de endelige, eksporterte bildene, slik at informasjonen ikke kan tukles med og kan spores tilbake til de opprinnelige kildene. Eksempelvis vil et redigert bilde der ulike bilder er satt sammen til ett ha informasjon om originalfotografene av alle bildene.

Andre endringer som er gjort med bildene, og når og hvor bildene ble tatt, vil også lagres som etiketter i bildeinformasjonen.

Kommer med betaversjon senere i år

De første versjonene av Photoshop med denne nye teknologien vil komme allerede i år, men da kun i betaversjon. Først senere vil den gradvis bygges inn i Photoshop som standard, og også i andre Adobe-apper som Behance.

Systemet kan i tillegg til å kreditere fotografer som ellers ikke ville fått noen annerkjennelse også gjøre det enklere for sosiale medier som Facebook og Twitter å gjenkjenne bilder bedre. Eksempelvis vil bilder som bryter med retningslinjene eller bilder som fremmer falsk informasjon lett kunne kjennes igjen og spores opp.

Det vil imidlertid ta en del tid før man ser den fulle nytten av teknologien, ettersom den krever at mange tar den i bruk før skottene er vanntette for misbruk.

Dersom et bilde med slike etiketter og vannmerker behandles av en programvare som ikke støtter dem og eksporteres på nytt, vil selvsagt denne informasjonen gå tapt. Så det vil bli et spørsmål om tid før mange nok har tatt i bruk Adobes nye programvare.

Men tiltaket vil trolig i fremtiden gjøre det lettere å luke ut og merke bilder som har blitt tuklet med, det være seg lettkledde bilder på Instagram eller valgkampplakater med tvilsomme budskap og påstander.

annonse