Til hovedinnhold

Her lades PC-en over en helt ny USB-versjon

Samtidig som bildet sendes gjennom kabelen.

Hardware.no/Las Vegas: Den årlige CES-messen i Las Vegas starter nå opp, og vi er på plass for å fortelle dere om alle teknologinyhetene vi har i vente det neste året. Før selve messen åpner har vi også fått se en forhåndsvisning fra utvalgte aktører, og en av tingene vi syntes var virkelig spennende her var USB Implementers Forum, eller USB-IF, sin stand.

Jeff Ravencraft, president i USB-IF, demonstrerte nemlig for Hardware.no hvordan den kjente og kjære USB-kabelen veldig snart kommer til å kunne brukes til enda mye mer enn i dag – og på et bord i en diger ballsal hadde han en liten bærbar datamaskin som kun hadde en USB-kabel koblet til.

Lyd, bilde, strøm og mye mer

Ved siden av datamaskinen sto det en dokkingstasjon og en 24-tommers dataskjerm. På skjermen ble det spilt av en video i høy kvalitet, og Ravencraft fortalte at videosignalet ble hentet fra den bærbare PC-en – som faktisk selv fikk strøm samtidig gjennom samme kabel.

– Gjennom denne ene kabelen overfører vi video til denne skjermen, samtidig som vi lader batteriet i maskinen gjennom USB, sier han, og forklarer hvordan dette går an:

– Her har vi en dokkingstasjon som har blitt oppgradert med et FPGA-kretskort som huser en USB-strømoverføringsbrikke fra DisplayLink. I datamaskinen som er koblet til står det et likt kretskort, og for at dette skal fungere må du ha en lik brikke i begge ender.

Denne teknologien er en del av den kommende oppgraderingen av USB-standarden, som får versjonsnummer 3.1. Denne innebærer blant annet at både lyd og bilde, data og kontroll kan kjøres gjennom én og samme kabel. I tillegg kan man altså overføre strøm, noe Ravencraft kaller direkte revolusjonerende.

Må ikke vente lenge

– Ifremtiden kommer det ikke til å være noen spesiallagede strømplugger eller omformere, vi kommer bare til å ha en standard USB-strømklump og en USB-strømoverføring til alt fra nettbrett til datamaskin av alle typer. Jeg kan bruke din lader, og du kan bruke min, noe som er bra for både forbrukerne og bra for miljøet, sier Ravencraft til Hardware.no.

Med USB 3.1 blir dessuten hastigheten på dataoverføring solid oppgradert; og vi får selv se overføringshastigheter på over 1000 MB i sekundet for store filer. Den nye standarden er heller ikke spesielt langt unna, og presidenten forteller at ferdige produkter med støtte for denne teknologien vil være i salg før året er omme.

Nye USB skal også bli dobbelt så rask >>

Vi er på Facebook!
annonse