Er dette verdens kjappeste skjermkort?

Powercolor kupper Radeon HD 7990-festen med Devil 13.

De første bildene av PowerColors egenutviklede Radeon HD 7990 dukket opp på nett i starten av juni. Nå er kortet offisielt og har allerede dukket opp i prislistene til et par nettbutikker.

Løsningen til PowerColor er noe skikkelig hjemmemekk, litt sånn som i gamledager, der produsentene utviklet sine egne kretskort og kjøleløsninger. Ettersom AMD ikke har lansert noen Radeon HD 7990 og ei heller synes å ha noen lansering i tankene. Dermed er vi enn så lenge lovpriset produsenter som utvikler sin egen design og skaper spennende produkter.

Skjermkortet har fått navnet Devil 13 HD7990 og byr på ganske freske spesifikasjoner. Under kjøleren finner vi doble HD 7970-prosessorer, også kjent som Tahiti XT, kjørende på 925 MHz. Kortet kommer med dobbel BIOS; Om du føler deg vill og gal kan du trykke på en egen overklokkingsknapp, og vips ender kjernefrekvensen på 1000 MHz. Som standard kjører altså Devil-kortet med samme frekvenser som vi finner på HD 7970, mens det i overklokket tilstand kjører som HD 7970 GHz Edition.

På minnesiden finner vi hele 6 GB med GDDR5-minne, kjørende på 1375 MHz.

Verdens kjappeste?

Freske spesifikasjoner, helt klart. Men holder det? I testen vår av GeForce GTX 690 knivet kortet mot et CrossfireX-oppsett med to HD 7970. HD 7970 trakk som regel det lengste strået, men ikke alltid. Kjører du Devil-kortet i overklokket tilstand vil nok tingene bedre seg enda litt. Det vi trolig kan slå fast er at kortet i enkelte tilfeller vil være det kjappeste i verden, mens det i andre tilfeller vil være GTX 690 som ligger foran.

For å kjøle ned beistet har PowerColor brukt en diger kjøler, med tre solide vifter. Gjennom kjøleren går det ti varmerør. For at ikke komponentene på kortet skal ryke med en gang du trykker inn påknappen så har PowerColor tatt på seg spanderbuksene og kjørt på med skikkelige kvalitetskomponenter hele veien. Lengden på kortet er på 315 millimeter, med en tykkelse på 60 millimeter og en dybde på 140 millimeter. Når det gjelder strømtilkoblinger er det tre stykker av dem, av 8-pins typen.

Vil du bli varslet når kortet faktisk er på lager? Bestill en gratis varsling via prisguiden.

Les også
Sjekk det ville skjermkortet vi fant hos AMD
Les også
– AMD Radeon HD 7990 er innstilt
Les også
Vurderer du AMDs Radeon 7000-serie?
Les også
Windows 8 får drahjelp av skjermkortet ditt
Les også
Råtass-skjermkortet til Sapphire er lansert
annonse