Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Original iPhone fra 2007 lagt ut på auksjon

Forventer skyhøy salgspris.

lcgauctions

Det er 16 år siden Apple slapp sin første iPhone. Datoen var 29. juni 2007 da den endelig ankom butikkhyllene i USA, og mobilbransjen ble aldri den samme igjen.

auksjoneres bort et lite stykke mobilhistorikk i form av helt ubrukt, original iPhone, fortsatt i en urørt forpakning.

Ved lansering kostet den 499 dollar - en svimlende høy pris for en mobil på den tiden. Nå er det ventet at den vil gå for nærmere 50.000 dollar.

Omtrent en halv million kroner, altså.

Auksjonen er aktiv i to uker, og i skrivende stund er det høyeste budet på «bare» 2500 dollar.

Sist gang en original iPhone ble solgt gikk den for 40.000 dollar.

Revolusjonerende da den kom

På auksjonssiden omtales den originale iPhonen som «En av de viktigste og altomfattende oppfinnelsene i vår levetid», og et produkt som for alltid endret smartmobilindustrien.

Det mest uvanlige med iPhonen da den kom var mangelen på alle knapper, slik alle konkurrentene hadde. I stedet var det meste av framsiden dekket av en 3,5 tommer skjerm - 480 x 320 piksler - med bare en enkel hjemknapp under. Akkurat som vi er kjent med nå - 16 år senere - ble alt av navigering gjort med trykk og sveip på skjermen. Det var grensesprengende.

Mobilen hadde bare 4 eller 8 gigabyte lagringsplass og et 2-megapiksels kamera. Applikasjonsbutikken kom ikke før senere, så man var pent nødt til å kose seg med de få appene som kom forhåndsinstallert. Det inkluderte både iTunes, Safari og YouTube.

Varianten som selges er den «billige» utgaven med bare 8 GB lagringsplass.
lcgauctions

I vår test fra 2007 av iPhone påpekte vi hvor hårreisende det var at mobilen ikke kom med 3G eller super-3G, og heller ingen infrarødsensor, som flere andre toppmodeller skrøt av på den tiden.

I konklusjonen skrev vi følgende:

«Vi synes iPhone er en veldig god førstestart på Apples karriere som mobilprodusent, med sine mange nye og spennende tanker.»

Noen år senere kan vi vel trygt si at Apple har klart seg ganske greit.

annonse