Til hovedinnhold

Flust av personlige opplysninger lekket etter datainnbrudd

Sensitiv informasjon om over 77 000 islandske mobilkunder spredt på nett.

Shutterstock, 126682424

I helgen brøyt det som angivelig skal ha vært en tyrkisk hackergruppe seg inn i serverne til Vodafone på island, og la ut sensitiv informasjon om over 70 000 personer på nett, deriblant tekstmeldinger fra ministere og parlamentarikere i landet, melder den islandske avisen The Reykjavík Grapevine.

Først gikk Vodafone ut og sa om at ingen personopplysninger var på avveie etter angrepet. Men da islandske medier begynte å finne blant annet tekstmeldinger mellom medlemmer av parlamentet, sensitive opplysninger som personnummer og bankinformasjon på nett, ble selskapets nettside tatt ned.

Like etter gikk Vodafone ut med en ny uttalelse, der de forsikret om at eksperter på data- og nettsikkerhet er satt på saken for å undersøke hendelsen.

Fritt tilgjengelig for alle

Den islandske avisen opplyser at det eneste du trenger å vite er telefonnummeret til personen du ønsker å snoke på. Dermed kan i prinsippet hvem som helst gå inn å finne alt fra personnummer til bankinfo og tekstmeldinger blant de over 70 000 personene som er berørt.

Vodafone på sin side har nå gått ut og anmodet alle brukere om å gå inn snarest mulig for å endre passordet sitt, spesielt om de bruker samme passord på andre nettsider og tjenester.

Ifølge Cyberwarnewsskal over 700 av passordene som ble stjålet ha vært lagret i klartekst, fordelt på to filer.

Omstridte tekstmeldinger

Flere av tekstmeldingene har blitt et stort samtaleemne blant islandske medier. Tekstmeldingene skal ifølge avisen være sendt under en periode på tre dager, en eller annen gang de siste tre årene.

Blant meldingene er det flere hemmelige samtaler mellom ministere og parlamentarikere. En av tesktmeldingene som blitt tatt frem, er en melding der et medlem av parlamentet har sendt denne meldingen til person fra samme parti: «Vi skal i et hemmelig møte med LÍÚ (Forbundet for islandske fiskebåtsredere), forteller deg om det senere"

Slikt tyveri av personinformasjon er DLD-motstandernes store skrekk:
Les om hvordan DLD vil fungere »

(Kilde: The Reykjavík Grapvine, Cyberwarnews)

annonse