Nyhet

Forskere laget ondsinnet programvare som kommuniserer via lyd

Kan overføre sensitiv informasjon mellom isolerte nettverk.

Ondsinnnet programvare blir stadig mer utspekulert, og nylig kunne vi melde om et kamuflert antivirusprogram som tar bilder med webkameraet for å true brukeren til å gi fra seg kredittkortinformasjon.

Nettstedet Ars Technica melder nå at tyske forskere har utviklet ondsinnet programvare med ytterst skumle egenskaper. Ved det kjente Fraunhofer-instituttet i Tyskland har man nemlig laget et program som er i stand til å overføre sensitive data fra en infisert maskin ved hjelp av lydsignaler.

Kommuniserer over «air gaps»

Lydsignalene har en frekvens som gjør at de ikke er hørbare for mennesker, og gjør det mulig å sende informasjon over såkalte «air gaps», altså mellom isolerte nettverk som ikke har noen form for forbindelse mellom seg.

Som om ikke det er skremmende nok brukte forskerne heller ikke spesialutstyr, men derimot kun vanlige PC-mikrofoner og -høyttalere til å sende og motta lydsignalene.

Forskerne klarte å sende blant annet passord og andre mindre informasjonmengder over en avstand på nesten 20 meter ved hjelp av denne teknikken. Avstanden kan imidlertid gjøres langt større ved å bruke enheter til å gjenta signalene i en kjede.

Treg hastighet

Programvaren som de tyske forskerne brukte var opprinnelig utviklet for akustisk overføring av data under vann.

Tyskerne oppnådde riktignok ikke en overføringshastighet på mer enn 20 bits per sekund, men dette er likevel nok å sende passord, tastetrykk-logger og andre ting som ikke tar mye kapasitet, men samtidig kan gjøre mye skade i gale hender.

Forskergruppen bak den spesielle løsningen har selvsagt ikke onde hensikter, men utviklet programvaren som et «proof of concept», det vil si for å vise at det er mulig.

Mottiltakene er imidlertid relativt enkle, og forskerne forslår blant annet å simpelthen skru av mikrofonen og høyttaleren, eller bruke filter som blokkerer høyfrekvente lyder. For flere detaljer kan du lese hele forskningsdokumentet her.

Hacking foregår hele tiden:
Nylig ble informasjon om 77 000 islandske mobilkunder stjålet »

(Kilde: Ars Technica)

Les også
Forskere laget trådløst nettverk med alkohol
Les også
To millioner passord til Facebook, Gmail og andre er på avveie
Les også
Flust av personlige opplysninger lekket etter datainnbrudd
Les også
Endelig kan vi bli kvitt de plagsomme passordene
Les også
Dette svindelprogrammet tar bilder av deg med webkameraet
Les også
Stort amerikansk Apple-forum hacket
annonse