Til hovedinnhold

LX3-dødaren?

Panasonic LX3 har lenge vært ansett som noe av det beste som kan skaffes for penger eller kjærlighet inne kompaktkameraer, men har Samsung nå endelig kommet med noe som kan ta fra den tronen?

Les også: Megapikselracet er over

Man skal absolutt ikke se bort fra det, for de få spesifikasjonene vi har fått på Samsungs nye hjertebarn, som har fått navnet EX1, er intet mindre enn imponerende! For det første har Samsung hatt vett nok til ikke å øke antall megepiksler, en tendens som vi også har sett hos andre produsenter, og som vi håper vi snart kan kalle en trend. EX1 får nemlig "bare" 10 megapiksler, noe vi synes holder i lange baner dersom bildekvaliteten holder mål på andre områder.

De 10 megapikslene har også fått litt plass å boltre seg på, for brikkestørrelsen er nemlig hele 1/1,7", som er betydelig mer enn det som er vanlig på kompaktkameraer, selv i denne klassen. Brikken er imidlertid av CCD-typen, og ikke CMOS, som flere rykter ville ha det til i forkant.

Les også: Test: Panasonic Lumix LX3

EX1 har det ikke bare i elektronikken heller. Optikken det blir utstyrt med er en 3x zoom som strekker seg fra tilsvarende 24 mm brennvidde ved fullformat, til tilsvarende 72 mm tele. Skikkelig vidvinkel er svært velkomment for mange, men det mest sikleverdige med optikken er nok likevel lysstyrken. Det dreier seg nemlig her om det mest lyssterke objektivet vi har sett på noe kompaktkamera på svært, svært lenge - og kanskje noensinne. På 24 mm vidvinkel er blenderen hele f/1.8, og selv om man zoomer helt inn går den ikke lenger ned enn til f/2.4. Begge deler er, om du hadde noen tvil, meget, meget bra!

Og stopper denne godteposen av et kamera der? Åhneidda! Som om ikke dette var nok, tilbyr det snadder å se bildene på også! EX1 får en AMOLED-skjerm på hele 3 tommer, eller 7,6 centimeter om du vil, som er hengslet i venstre kant og dermed kan roteres og vippes opp og ned. Nøyaktig hvor mye vet vi ikke med sikkerhet, men vi ser for oss at den vil være temmelig fritt artikulert, omtrent som skjermen på Canons G11, sånn bare for sammenligningens skyld.

Les også: Canon har skjønt poenget

Eneste skår i gleden så vidt vi kan se, er videofunksjonen. Spesifikasjonene vi har fått er riktig nok noe mangelfulle, men ting tyder desverre på at beste videokvalitet EX1 kan by på blir 640 x 480 i 30 bilder per sekund, noe som ikke er bra nok for et kamera i denne klassen. Billigere og enklere kompaktkameraer kunne nok fint ha sluppet unna med dette, men vi undres over at Samsung ikke har gitt en utpreget entusiastmodell som dette bedre videokvalitet.

Samsung EX1 får en veiledende pris i Norge på kr 3795,- og vil være i handelen i april.

annonse