Tek.no

Nyhet

Skattedirektoratet skal granskes

Ole Morten Knudsen
29 Sept 2008 14:00

For noen uker siden ble det kjent at Skattedirektoratet ved en feil sendte ut fullt fødselsnummer på nærmere fire millioner nordmenn til media. Nå varsler Datatilsynet at de vil granske bommerten.
Les også: Ditt personnummer på avveie.
Kan misbrukes til ID-tyveri
Det var på en CD med fjorårets skatteoppgjør at Skattedirektoratet la ved fullt fødselsnummer på personene som var registrert på oppgjøret. CD-en ble sendt ut til ni medieredaksjoner og feilen ble ikke kjent før en journalist hos NRK Brennpunkt fant opplysningene. Flere tilsyn og organisasjoner har reagert på at disse opplysningene ble spredd og blemmen har fått oppmerksomhet også i utenlandske media. Selv om fødselsnummer ikke er sensitive opplysninger eller hemmelige kan disse blant annet brukes til å utføre ID-tyveri.
- Nummeret er ikke hemmelig eller konfidensielt, men kan brukes som en nøkkel til identitetstyveri. Når det settes sammen med navn, bosted og inntekt, så gir dette et meget godt grunnlag for å bygge opp en identitet, har sikkerhetsekspert hos Symantec, Hans Petter Østrem, tidligere sagt til Teknofil.
Les også: Tabben kunne vært unngått.


Med ditt fødselsnummer og skatteopplysninger kan kriminelle lett misbruke din identitet.
Vil vurdere Skattedirektoratets ledelse
Datatilsynet har reagert sterkt på at Skattedirektoratet kunne sende ut fødselsnumre på denne måten. De vil nå granske hvordan dette kunne skje. De varsler samtidig at de vil vurdere Skattedirektoratets evne til å ivareta dine personopplysninger.
- Vi vil være spesielt opptatt av å kartlegge hvilke forhold som medvirket til at fødselsnumrene ved en feil ble utlevert. Her ligger også en vurdering av ledelsens rolle som daglig ansvarlig for Skattedirektoratets forvaltning av personopplysninger, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet, ifølge pressemelding.
Les også: - Nordmenn er godtroende.


Avdelingsdirektør hos Datatilsynet, Leif T. Aanensen, varsler at de vil vurdere Skattedirektoratets ledelse.
Har gjennomgått rutiner
Skattedirektoratet selv har forklart feilen som en rutinesvikt. CD-ene som ble sendt ut ble ikke undersøkt før utsendelsen skjedde. De lover de nå vil gjennomgå sine rutiner.
- Det er utarbeidet en omfattende rutinebeskrivelse for arbeidet med produksjon og distribusjon av skattelister til media. Rutinen beskriver detaljert hva som skal gjøres, herunder navn på filer, kontroll og oppfølging, test med mer. Skattedirektoratet har nå gått gjennom rutinen, og avdekket et behov for å presisere og utdype den på enkelte områder, skriver de i en redegjørelse for svikten.
Datatilsynet er derimot ikke fornøyde med denne forklaringen. Annensen karakteriserer den som en standardfrase og derfor vil de nå gå inn og selv se på systemet.
- Vi gjør dette for å sjekke sakens realitet. Hva som vil bli følgene av granskningen er det alt for tidlig å si noe om, forklarer han til Teknofil.

Les også
Er fødselsnummeret ditt trygt nå?
Les også
Skattedirektoratet får smekk på pungen
Les også
Terroristkostyme til Halloween?
Les også
- Nordmenn er godtroende
Les også
Slik unngår du ID-tyveri
Les også
Ditt personnummer på avveie
annonse

Les også