Slik unngår du ID-tyveri
ID-tyveri er en stadig økende fare i samfunnet. Stadig flere opplever at kriminelle, ved hjelp av teknologi og enkle grep, tar over livet deres og misbruker deres personlige informasjon for økonomisk utbytte. I Norge har det vært en rekke tilfeller hvor uvitende personer plutselig har fått opprettet mobilabonnementer og bankkontoer i deres navn.
Enkelte har til og med opplevd at bankkontoen har blitt tømt og at de har kjøpt biler uten engang å ha vært i nærheten av bilforetningen.
Det hele ble ikke bedre av at Skatteetaten har sendt ut CD-er med personnummer på nesten alle nordmenn til flere avisredaksjoner. Når det offentlige spiller rulett med din ID er det viktig at du selv gjør mest mulig for å vokte den.
Ved hjelp av disse tipsene hentet fra Switched kan du selv beskytte deg litt bedre mot tyveri av din identitet. Noen av tipsene er gode for alle, andre passer kanskje best for de som er virkelig paranoide.
1. Makuler
Ved hjelp av en enkel makuleringsmaskin kan du fort forsikre deg om at papirer med sensitiv informasjon som du kaster ikke havner i gale hender. Alle papirer som beskriver ditt personnummer, kontonummer, kredittkortnummer eller annen sensitiv informasjon kan enkelt hentes opp fra søppelet av uvedkomne. En runde i makuleringsmaskinen vil papirene kanskje ta skade av men ikke du.
Om du for eksempel kaster restene av selvangivelsen rett i søpla vil dette være attraktivt mål for de med uærlige hensikter. Å ta en omgang med saksa på gamle bankkort kan også være smart. Harddisker, CD-er, minnepinner og DVD-er hvor du har lagret sensitiv informasjon bør også få en liten runde før du kaster dem.
2. Ha øyne i bakhodet
Det er en grunn til at minibanker ber deg skjule pin-koden når du tar ut penger. Den er nemlig din og ingen andres. Det kan kanskje virke uhøflig å se rundt seg og være påpasselig, ingen liker å tenke stygt om sine medmennesker. Samtidig er det vel så uhøflig å stirre over skulderen til en som taster inn pin-kode, så her er det bedre å være føre var enn lei seg senere.
Pass også på at du får tilbake riktig bankkort om du gir det fra deg på et utested, i en taxi eller i en butikk. Å oppdage at du har feil kort senere vil neppe være en hyggelig opplevelse.
3. Pass på dokumenter
Å ha orden i papirene er ikke bare nyttig for at du senere kan finne dem kjapt igjen. Det hjelper deg også å ha kontrollen om noe forsvinner. Ikke la papirer med din sensitive informasjon ligge og flyte om du for eksempel skal ha fest hvor venners venner kommer på besøk. Selvfølgelig tror du neppe at noen av festløvene vil stikke av med dine bankutskrifter, men de vil heller ikke tenke stygt om deg om de ikke ligger åpenlyst fremme.
Putt de i en perm som du har godt plassert inne i et skap. Ikke minst er slikt nyttig når skatteetaten kommer på besøk for å sjekke regnskapet ditt. Samtidig er det greit å melde ifra om noe forsvinner. Har du rotet bort lommeboka, så ikke vent på at den dukker opp. Meld kredittkortet savnet til banken. Nytt kort er enkelt å skaffe.
4. Sjekk bankutskrifter
Mange kriminelle er ikke ute etter store summer, i hvert fall ikke fra hvert enkelt av ofrene. Sjekk derfor kontoutskriftene dine jevnlig. Om du ser noen uttak eller transaksjoner du ikke kjenner igjen, så sjekk det opp nøye.
En tusenlapp her og en tusenlapp der blir tilslutt store summer for de som utnytter din manglende oversikt.
5. Lås postkassa
Dette er kanskje noe av det enkleste og beste du kan gjøre. En enkelt hengelås på din postkasse kan gjøre underverker. Det er ingen andre enn du som skal ha tilgang på dine private forsendelser og kriminelle vet å utnytte seg av folks godtroenhet. Derfor forsvinner det stadig kredittkort og pin-koder fra norske postkasser.
6. Beskytt maskinen din
Kriminelle finner stadig nye metoder å få tak i din private informasjon. Via egne nettsteder hvor de lokker deg inn med fagre løfter kan de installere ondsinnet kode på din maskin. Denne koden legger seg så i dvale inntil du besøker din nettbank. Da våkner den til live og henter ut informasjon, eller legger til noen ekstra overføringer uten at du merker det.
Pass derfor på at du har oppdatert din antivirus og har en skikkelig firewall på plass. Kjøp produkter og last ned filer kun fra nettsider du stoler på. Ikke oppgi privat informasjon til nettsider du ikke kjenner godt.
7. Ikke stol på forlokkende tilbud
Email eller post som lokker med billige varer, kredittkort uten grenser og gratis porno er ypperlige måter for bedragere å hente ut informasjon fra deg. Her er det ingen grunn til å la seg lure, om noe virker for godt til å være sant så er det som oftest det.
Slett mailen og makuler posten, så slipper du at andre av dine medmennesker oppdager forsendelsen og går i fella. Oppgi heller ikke sensitiv informasjon til personer som gir seg ut for å være selgere eller drive markedsundersøkelser. Det er ingen grunn til at de skal ha for eksempel passord til din mail.
8. Sjekk passordet
Et godt hemmelig passord kan hjelpe deg å unngå mange problemer. Pass derfor på å unngå at andre får tilgang til ditt passord. Det skader heller ikke om du bytter passord innimellom og ikke bruker samme passord alle steder.
Et passord trenger ikke nødvendigvis være veldig lett for å huske det. Det som er lett å huske for deg kan være vanskelig for andre å forstå.
9. Pakk deg inn i aluminiumsfolie
Dagens teknologi er i stadig utvikling. Et av de nyeste påfunnene er såkalte RFID-brikker, radiofrekvensidentifisering. Det er slike brikker som brukes for eksempel i bompengeringen for å identifisere at det er du som kjører gjennom. Lignende teknologi brukes også stadig oftere i adgangskontroll. Det begynner også å brukes i kredittkort i noen land.
Kriminelle henger derimot med og via en enkel antenne og en laptop klarer de å komme seg inn i brikkene og lese av informasjonen. Switched anbefaler derfor at folk plasserer kort med slike brikker i en lommebok av metall, eller pakker de inn i aluminiumsfolie.
Her i landet brukes slike brikker for å identifisere kjæledyr som har kommet seg bort. Vi vil likevel ikke anbefale noen å pakke inn katten sin i aluminium. Det vil neppe beskytte verken deg eller katten særlig.
Men med sunt vett og disse tipsene skal du være et godt stykke på vei for å beskytte deg mot ID-tyveri.