Tek.no

Nyhet

- Nordmenn er godtroende

Ole Morten Knudsen
22 Sept 2008 12:00

Forrige uke kom det frem at Skatteetaten ved et uhell har sendt ut CD-er med fullt fødselsnummer på flere millioner nordmenn. Skatteetaten selv mener uhellet forhåpentligvis vil ha liten konsekvens da CD-ene ble sendt ut til åtte norske redaksjoner og er tilbakekalt. Tyske reportere er derimot overrasket over hvor godtroende vi nordmenn kan være.
Les også: Tabben kunne vært unngått.
Overrasket over nordmenns naivitet
Ifølge Skattebetalerforeningens nettside Skatt.no, har den tyske kanalen ZDF et innslag om hendelsen i sin nyhetssending. Her omtales nordmenn som svært godtroende. Ikke bare makter Skatteetaten å gi ut nesten hele befolkningens fødselsnummer på en CD. Tyskerne er også svært forundret over at vi lar vår inntekt og formue legges ut på nett. Dette ville ikke aksepteres der da slike opplysninger vil være svært nyttige for kriminelle.
Skattebetalerforeningen støtter tyskernes skepsis til slik utlevering av personlig økonomi.
- Det er bare i Norge man ikke har innsett farene for misbruk ved å offentliggjøre sensitive data om folks inntekt, formue og skatt på internett. I andre land blir slike opplysninger utelukkende ansett som et anliggende mellom skattemyndighetene og den enkelte skattebetaler, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange, ifølge Skatt.no.


Tyske ZDF er overrasket over nordmenns naivitet.
Les også: Slik unngår du ID-tyveri.
Anmelder skatteetaten
Skatteetatens glipp får ikke bare omtale i utenlandske media. Også privatpersoner her i landet er bestyrtet over saken. Siviløkonom Tommy Tenden har på sin side gått til anmeldelse av Skattetaten.
- Jeg synes dette er et så grovt brudd på personopplysningsloven at det må politianmeldes, sier Tommy Tenden, ifølge Skatt.no.
Datatilsynet har tidligere sagt til Teknofil at de støtter slike anmeldelser når personvernsopplysninger spres, men påpeker samtidig at slike saker krever store resurser fra den enkelte. De har derfor uttrykt ønske om at de skal kunne gå inn med reaksjoner direkte når slikt skjer.
Vil stanse publisering på nett
Skattebetalerforeningen støtter på sin side anmeldelsen, men de vil selv ikke gå til en lignende rettssak da de frykter dette vil ende med henleggelse. De vil derimot jobbe hardere for at skattelistene ikke spres i det hele tatt.
- Vi tror og frykter dette vil ende med henleggelse, og vi vil heller satse på en politisk løsning. Vi ønsker at skattelistene ikke skal publiseres slik de gjør i dag og vil sette i gang en stor kampanje på dette i oktober, sier Stordrange til Teknofil.
Om en politisk løsning ikke kommer på plass så vurderer samtidig foreningen å gå til rettslige skritt. De mener offentliggjøring av skattelistene slik de foregår i dag kan være et brudd på menneskerettighetenes kapittel 8.

Les også
Slik skjuler du deg fra skattelistene
Les også
I natt blir du blottlagt
Les også
Skattedirektoratet skal granskes
Les også
Tabben kunne vært unngått
Les også
Slik unngår du ID-tyveri
Les også
Ditt personnummer på avveie
annonse

Les også