Sniktitt: Tomtom til iPhone

For selv om iPhone har hatt GPS-støtte siden 3G-versjonen dukket opp har det vært få muligheter til å bruke den til å navigere langs landeveien. Riktignok mulig å bruke Google Maps, men det er en utrolig lite fleksibel navigeringsløsning.
Etter at programvareoppdateringen iPhone 3.0 kom ut, og 3GS ble annonsert begynte det imidlertid å endre seg. De store produsentene annonserte sine planer. Navigon var blant annet tidlig ut med sin løsning. Denne uken slapp også Tomtom sin GPS-applikasjon (iTunes-link). Vi har tatt en rask titt på den.
Verdt prisen
Prisen på den nordiske pakken av Tomtom er på 489 kroner. Stivt til å være en applikasjon til iPhone, men med tanke på hva GPS-er koster i dag er det en helt grei pris. Installasjonen av den nordiske Tomtom-pakken er på nesten 300 megabyte og tar sånn sett opp en relativt stor del av lagringsplassen på telefonen. Det er det imidlertid verdt.
For det er snakk om en veldig brukervennlig applikasjon. Store knapper, oversiktlige ikoner og lettforståelige menyvalg. Videre er det enkelt å stille den inn etter dine egne ønsker, og oppsett av rutevalg, med endepunkt og mellomstasjoner, går smertefritt.

Det virker som om det ikke er noen mulighet til å laste inn filer med egne veidata, som fotobokser og lignende. Nå følger det riktig med en fotoboksbase i applikasjonen, men det stopper allikevel ikke behovet for å kunne laste inn egne filer. Her er det nok imidlertid Apple som setter en stopper. De er lite glade i filer på telefonen sin.

Tomtom til iPhone hadde også et lite problem med å finne riktig adresse i grenseområdet mellom to kommuner. Dette var imidlertid den eneste et av de mange stedene vi testet der det ble feil.

Når vi først fikk plottet inn riktig adresse på det ovennevnte stedet valgte den også riktig reiserute. Dette imponerte, for det er tre relativt like ruter til dette stedet og den minst sannsynlige er den raskeste. Tomtom valgte riktig. Det kan kanskje puttes på en konto for flaks , men vi lar tvilen kom Tomtom til gode.


Selve navigasjonsskjermen var akkurat som å ha en vanlig GPS i bilen. Her var det lite vi savnet.
Bra førsteinntrykk
Førsteinntrykket av Tomtom til iPhone er veldig bra. Det er en elegant, oversiktlig og enkel løsning. Det kreves en bilholder både på grunn av trafikksikkerhet og batteribruk, som er heftig over lengre bilturer. Sånn sett kan det være en idé å vente på den totale Tomtom-løsningen, siden det da kommer en totalpakke.

Vi er litt overrasket over volumstyrken. Faktisk så mye at vi begynner å lure på om det er vi som har gjort noe feil, for i 100 på E6 og med aircondition på skal det godt gjøres å høre noe som helst av instruksjonene.

Dette vil vi imidlertid sjekke ut i detalj i den mer detaljerte testen som kommer neste uke. Da vil vi teste iPhone-versjonene av Tomtom og Navigon opp mot hverandre. Da kommer også et litt mer konkluderende svar på hvorvidt GPS-en kan kastes.

Les også
- Mobilen vil erstatte fotoboksene
Les også
TomTom med stor nyhet
Les også
Test: Mio Moov Spirit Flat GPS
Les også
Nå er TomToms bilsett for iPhone i salg
Les også
Smør deg med tålmodighet
Les også
Reisetips fra Dopplr på Ovi Maps
Les også
Her er testene du må få med deg
Les også
Se video av Tomtom-bilsett
Les også
iPhone 3GS kommer om noen uker
Mer om
annonse