NyhetNikon D7100

– Dette er mer enn bare en oppgradering

Vi har tittet på Nikon D7100

21. februar lanserte Nikon D7100 og arrangerte i den anledning et pressetreff. Vi var selvfølgelig tilstede og fikk lekt litt med den lille store nyheten. Siden kameraet ikke er i salg ennå så hadde de bare med seg et førproduksjoneksemplar. Det betyr at vi ikke kunne ta med oss bilder siden det ikke nødvendigvis var representativt for sluttproduktet. Dette er med andre ord bare et førsteinntrykk av Nikons rykende ferske entusiastmodell.

Les også: Årets fotoprodukt 2012

Ergonomi og betjening
En ting vi faktisk kan si noe om er den fysiske utformingen av kameraet. Ergonomien vil ikke endre seg fra det eksemplaret vi hadde i hendene til sluttproduktet. Nikon D7100 føles bygd opp over samme lest som D7000. Det er ikke så mye som har endret seg i fysikken mellom de to. D7100 veier 765 gram med batteri og minnekort, mens D7000 veier 780 gram med samme oppakning. Vekten er bare 15 gram forskjell og det kan man jo spørre seg selv om man merker forskjell på.

Nikon D7100 forfra.

Ser man kameraet forfra er det ikke mye forskjell på de to modellene. Går man bak er det derimot større forskjell. AE-L-knappen øverst ved tommelen er flyttet litt lenger inn og det har kommet enda en info-knapp nede ved skjermen. For mange som driver med sportsfotografering kan mangelen på en dedikert fokusknapp bak være en irriterende mangel. Dette er riktignok et løsbart problem, siden man har mulighet til å redefinere de aller fleste knappefunksjonene.

Nikon D7100 sin bakside.

De to nevnte info-knappene har hver sin funksjon. "Info", som ligger under LiveView-bryteren, gir en infoskjerm der man får informasjon om det meste som kameraet gjør. Her kommer alt fra blenderverdi og lukkertid til hvilke filformat du bruker. Den andre info-knappen har fått navnet "I". Denne brukes spesielt når man bruker kameraet i LiveView-modus. Her får man en blanding mellom meny og informasjon, som man kan bruke til å gjøre endringer som påvirker eksponeringen. Her er det også mulig å velge funksjonen for å måle hvitbalansen fra ett spesielt felt i bildeflaten.

Gummiflappen rett ved grepet er den vi er bekymret for.

Det vi riktignok er litt skeptiske til, som vi også nevnte i vår test av Nikon D800, er denne gummiflappen som beskytter dataporten under kameraet. Denne porten brukes når man har koblet på batterigrep. Tar man av og på dette så tar man også av og på gummiflappen. Denne er vi litt bekymret for kan falle av etter en stund med god bruk.

Autofokus
Det er ikke så mye vi kan si om dette. Vi opplevde autofokusen som god. Nikon sier selv at den skal være god selv i mørket og vi må innrømme vi er litt enig der. Den traff godt når vi prøvde på ting som lå i mørke områder i lokalet, men vi fikk ikke prøvd det ut noe særlig mer.

Generell bruk
En av de mer interessante nyhetene fra lanseringen av D7100 var muligheten til å beskjære bildet direkte på sensoren. Ved å gå fra 24,1 megapiksler til 15,2 megapiksler gjør man bilderammen mindre. Måten dette blir vist i søkeren er at kameraet lyser opp en ramme. Denne rammen ser man rett og slett ikke når kameraet er i vanlig DX-modus. Nå er det ikke selve visningen som er det spennende, men heller det at når man har kameraet i 1,3x crop-modus så fyller autofokusområdet hele bilderammen horisontalt. Det betyr at man har 51 autofokuspunkter som går fra høyre til venstre. Og akkurat det tror vi for eksempel fuglefotografer setter stor pris på.

Søkervinduet med 1,3x crop.

Sammenlignet med Nikon D7000 virker D7100 mye mer som et nytt kamera enn bare en oppgradering. Bedre værtetting, ny bildeprosessor (Expeed 3) og ny bildebrikke gjør at vi syns dette virker veldig spennende. Vi vil selvfølgelig komme tilbake med en full test når kameraet er lansert.

Les også
Nikon lanserer D7100
annonse