Her er Firefox til mobilen

I fjor høst ble det kjent at den populære nettleseren Firefox snart kommer i en utgave for mobiltelefoner. Mozilla, organisasjonen bak nettleseren, mener at mobiltelefoner nå er kraftige nok til at det er mulig å overføre "Firefox-opplevelsen" til dem.

Brukergrensesnitt presentert

Nå har Mozilla presentert prototyper på brukergrensesnitt (UI) som skal brukes i mobil-Firefox. Selv om det ennå er en stund til du kan installere Firefox på mobilen din, ønsker utviklerne tilbakemeldinger på brukergrensesnittet.

Les også: Test av Opera Mini 4 »

Mobilnettleseren vil komme i en utgave for mobiltelefoner uten trykkskjerm og en for telefoner med trykkskjerm.

Virtuell musepeker

Brukergrensesnittprototypen for telefoner uten trykkskjerm bruker en virtuell musepeker som du styrer med piltastene på telefonen. Når du trykker en gang på piltasten, vil musepekeren hoppe til neste felt du kan klikke på, som for eksempel en lenke. Holdes tasten nede vil du kunne bevege musepekeren fritt på skjermen.

Brukergrensesnittet vil også zoome ut etterhvert som du beveger musepekeren over nettsiden. Når musepekeren holdes i ro, vil nettleseren automatisk zoome inn igjen på området hvor pekeren befinner seg. Dette minner en del om teknologien Opera bruker for å vise vanlige nettsider på små mobilskjermer, kalt Small screen rendering.

Les mer om Small screen rendering »

Grensesnittet vil også bruke arkfaner, slik at du kan hoppe mellom åpne nettsider. Disse arkfanene vil imidlertid ikke vises på skjermen, men kan hentes frem i menyen. Dette gjøres for å spare skjermplass.

     

     

Slik ser brukergrensesnittet for telefoner uten trykkfølsom skjerm foreløpig ut. (Foto: Mozilla.org)

Dra en finger over skjermen

Grensesnittet for telefoner med trykkfølsom skjerm vil være spesialdesignet for bruk med en finger eller en pekepenn. Her vil de funksjonene eller sidene du bruker mest være tilgjengelig med ett eller to trykk på skjermen.

Et felt nederst på skjermen vil gi deg rask tilgang til funksjoner, blant annet arkfaner og zoom. På toppen av skjermen vil det være et adressefelt som kan skjules om du ønsker det. Navigering i nettsider foregår ved at du drar en finger over skjermen.

     

     

Forslag til brukergrensesnitt til telefoner med trykkfølsomme skjermer. Klikk for større bilder. (Foto: Mozilla.org)

Langt fra ferdig

Brukergrensesnittene som presenteres er langt fra slik de vil se ut i ferdig tilstand, skriver Mozilla-utvikler Doug Turners i sin blogg. Han understreker at de foreslåtte brukergrensesnittene bare er utgangspunter for det som skal bli et ferdig produkt. Utviklerne er ikke enige om at de forslagene faktisk skal brukes.

Du kan lese mer, og selv komme med innspill til hva du syns om de foreslåtte brukergrensesnittene, på Mozillas Wikier:

Wiki for telefoner uten trykkskjerm »
Wiki for telefoner med trykkskjerm»

(Kilder: Windowsfordevices.com, Dougt.wordpress.com, Mozilla.org)

Les også
Mobil Firefox allerede i år?
Les også
Opera lanserer ny Mini
Les også
Google OS blir skolefag
Les også
Slik blir Windows Mobile 7
Les også
Snu av ringelyden
Les også
Slik gjør du mobilen om til en spillmaskin
Les også
Knallsuksess for Opera Mini 4
annonse