Til hovedinnhold

5 ting du bør ha fått med deg fra Apple-lanseringen

Retina iMac, iPad Air 2, Mac Mini og OS X Yosemite.

I går lanserte Apple en rekke nye produkter, såvidt en måned etter at de avslørte sine to nye mobiltelefoner, iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Denne gangen var det imidlertid datamaskiner og nettbrett som var fokuset, noe vi allerede visste lang tid i forveien. Under ser du de fem viktigste tingene du bør ha fått med deg fra lanseringen:

# 1: iPad Air 2 - Verdens tynneste nettbrett

Foto: Apple

Vi begynner med den største nyheten først, som vi også visste mest om fra før av. Apple slapp en tynnere og bedre versjon av iPad Air, som ifølge Tek.no har en skjerm som såvidt reflekterer lys.

Ipad Air 2 er nå bare 6,1 millimeter tynn - 18 prosent tynnere enn den første Air-modellen. Den har også fått en oppgradert prosessor, A8X, som er 40 prosent raskere enn forgjengeren. Hovedkameraet har blitt oppgradert til 8 megapiksler, og funksjoner som slow motion-filming og timelapse har endelig blitt aktivert på nettbrettet. Frontkameraet har også fått bedre ansiktsgjenkjenning og bedre programvare for selfies.

Apple har også slengt med fingeravtrykkssensoren, TouchID, på nettbrettet. Mobilbetaling er imidlertid ikke mulig, da iPad Air 2 ikke har fått en NFC-chip.

Sjekk ut de beste prisene på iPad Air 2 hos Prisguide.no »

# 2: iMac Retina - Større oppløsning enn 4K

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple følger i sine egne fotspor, og har oppgradert skjermen til nok en produktserie. Akkurat som iPhone, iPod, iPad og Macbookene før dem, har nå 27-tommer-iMac-ene også fått «Retina-skjerm», som i praksis har betydd fire ganger så mange piksler som den tidligere skjermen hadde. I iMac-ens tilfelle betyr det en oppløsning på hele 5120 x 2880 piksler, opp fra 2560 x 1440 piksler.

Det er en enorm oppløsning, og Apple kaller den selv Retina 5K. Det er syv ganger så mange piksler som du har på en vanlig HD-TV.

Det syltynne iMac-designet er beholdt, til tross for den oppgraderte skjermen. Det betyr altså at skjermen bare er fem millimeter tykk på sidene, dog med en stor bul midten.

Sjekk ut de beste prisene på iMac Retina 5K hos Prisguide.no »

# 3: iPad Mini 3 - Akkurat som toern, med én forskjell

Foto: Apple

I tillegg til en splitter ny iPad Air 2, viste Apple også frem en oppgradert versjon av iPad mini. Det nye nettbrettet heter iPad Mini 3, og er i bunn og grunn en iPad Mini 2 med en fingeravtrykksleser.

Den store nyheten er egentlig at Apple har valgt å beholde begge de to tidligere modellene i butikken, til en lavere pris enn tidligere. Med mindre TouchID-sensoren er veldig viktig for deg, bør du heller vurdere en iPad Mini eller den mer aktuelle iPad Mini 2 med retina-skjerm.

Sjekk ut de beste prisene på iPad Mini 2 hos Prisguide.no »

# 4: Mac Mini - Endelig en oppgradering

Foto: Apple

Apple oppdaterer mobilene og nettbrettene sine hvert eneste år, men det er flere andre produkter som tilsynelatende ofte havner i glemmeboka. Blant dem er Apple TV og Mac Mini, som sist ble oppdatert i 2012. I går ble imidlertid Mac Mini-en oppgradert, med bedre innmat og en liten prisreduksjon på inngangsmodellen.

Den lille miniatyr-Mac-en har nå fått Intels nye Haswell-prosessor og to Thunderbolt-innganger på baksiden. Prosessoren i inngangsmodellen er en tokjernet i5-modell, klokket til bare 1,4 GHz. Den har fire GB minne, Intel HD Graphics 5000, og 500 GB lagringsplass. Alt dette kan imidlertid oppgraderes til krafttigere utgaver av Haswell-prosessoren, mer minne, bedre grafikkprosessor og raskere lagring i form av enten SSD eller Apples hybridalternativ, Fusion Drive. Apple selv kaller den nye Mac Minien «verdens mest energi-effektive datamaskin».

Prisene hos Apple starter på 4290 kroner.

# 5: OS X Yosemite - Nå kan du laste den ned!

Foto: Apple

Helt til slutt - oppdateringen vi alle visste ville komme. Apple viste frem OS X Yosemite allerede i juni i år, og selv om operativsystemet har blitt oppdatert litt siden den gang, er det i bunn og grunn det samme produktet.

Akkurat som med tidligere oppdateringer av operativsystemet er OS X Yosemite helt gratis å laste ned. Alt du trenger å gjøre er å gå inn på App Store på Mac-en din, og laste den ned derfra.

Les mer om OS X Yosemite i vår lanseringsartikkel »

Søsternettstedet vårt Tek.no har fått prøve Apples nye nettbrett:
Les sniktitten av iPad Air 2 hos Tek.no »

annonse