Til hovedinnhold
SniktittApple iPad Air 2

Apples nye nettbrett har blitt tynnere og bedre

Den nye iPad Air 2-skjermen reflekterer nesten ikke lys.

Berlin/Tek.no: I kveld lanserte Apple en ny generasjon nettbrett. Både iPad Air og iPad Mini har fått oppdateringer, men i motsetning til forrige iPad-lansering var det sparsomt med nyheter for iPad Mini denne gang. Det lille nettbrettet måtte stort sett klare seg med Touch ID-sensor, mens resten forble som før. iPad Air 2 derimot er et helt annet beist enn forrige generasjon.

Apples ti tommer store nettbrett har nok en gang blitt raskere og bedre på mange vis, men en av nyhetene som kanskje blir viktigst for deg og meg i tiden som kommer, ligger i den nye skjermen. Den har nemlig et spesielt belegg som skal hindre refleksjoner, i tillegg til at delene i skjermen nå er i ett stykke.

I kveld lanserte Apple også en ekstremt høyoppløst ny iMac. Les mer her »

Det nye nettbrettet er så tynt at det knapt er synlig i profil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Reflekterer nesten ikke lys

Bildekvaliteten i den nye iPad Air 2-skjermen opplever vi som meget god. Den virker til tider nesten matt, samtidig som den stadig er sylskarp og har god fargegjengivelse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et av de store problemene med glasskjermer er tendensen de har til å reflektere lys, og spesielt lyset som kommer fra solen, når det innimellom er godvær. På skikkelige solskinnsdager kan nesten hvilken som helst skjerm bli vanskelig å lese, og i tillegg tærer det tungt på batteritiden å måtte kjøre full lysstyrke hele tiden.

Vi hører stadig produsenter snakke om skjermer som reflekterer mindre lys, men sjelden har vi sett det såpass tydelig som i Apples demorom etter lanseringen. Et problem som muligens er litt nisjepreget for oss som skriver om dette, er nemlig at kamera sliter med å fokusere på veldig blanke overflater. I tillegg pleier nye dingser å bli vist frem under så sterk belysning at refleksjonene får bildene våre til å minne mer om en litt kjedelig scene fra en J. J. Abrams-film. Belysningen under årets demonstrasjon var ikke noe unntak fra normen. Den var svært sterk, men likevel var det knapt refleksjoner å se i skjermen på iPad Air 2.

Helt uten reflekser er ikke iPad Air 2, men i kraftig belysning oppleves refleksene som langt mer dempet enn vi er vant til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det var muligens ikke gjort med vilje, men iPad Mini 3 lå rett ved siden av, og badet tilskuerne i reflektert lys. Dermed ble kontrasten mellom ny og gammel skjermteknologi ekstra tydelig.

Det skal bli svært spennende å se hvordan skjermen fungerer i praktisk bruk, men etter det vi har sett i kveld ser det lovende ut både for batteritid og lesbarhet.

Endelig Touch ID-sensor også iPad-modellene

Den andre store nyheten i kveld var Touch ID-sensorer i hjemknappen. Apple har en tendens til å dra på med selvskryt, men undertegnede kjente seg veldig igjen da Apples Phil Schiller snakket om at han forsøkte å bruke hjemknappen til å låse opp nettbrettene. En velfungerende teknologi blir man fort så vant til at man glemmer at den ikke finnes overalt. Et tilsvarende eksempel er LGs Knock On-løsning. Etter fjorårets LG G2-test ble så godt som samtlige andre telefoner forsøkt åpnet med to raske tapp på skjermen. Med noen unntak endte det i skuffelse. Den gang. Nå har mange telefoner denne funksjonen.

iPad Mini 3 har fått Touch ID-sensor, men er ellers likt nettbrettet vi kjenner fra før. Det innebærer også en skjerm som reflekterer mer lys enn den du finner i iPad Air 2. Å vise akkurat hvor stor forskjellen er på bilder er imidlertid ikke så lett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Forrige og siste generasjon iPad Air ved siden av hverandre. iPad Air 2 for anledningen i gullfarget variant.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sensoren i iPad Air 2 fungerer akkurat slik den gjør på de tre iPhone-modellene som så langt har hatt den. Du legger fingeren raskt nedpå, og nettbrettet åpner seg automatisk for deg. Etter at Apple åpnet for at utviklere kan benytte sensoren i siste storoppdatering av iOS, lar også en rekke apper deg bytte ut passordet med et fingeravtrykk.

Lynrask veksling mellom krevende apper

Så hva ellers er nytt med iPad Air 2? Den har blitt vesentlig tynnere enn sin forgjenger, og den veier også litt mindre. Det er den smale livvidden som gjør størst inntrykk sammenliknet med tidligere iPad-modeller, en samtidig føles dette som en veldig naturlig utvikling når man skuler til konkurrentene. Sonys Xperia Tablet Z2 er for eksempel 6,4 millimeter tykk. Såvidt over én millimeter tynnere enn gamle iPad Air. Nye iPad Air 2 er 6,1 millimeter tykk, og er altså forholdsvis lik Sonys nettbrett på tykkelse.

Vi sier det nok nesten hver gang, men iPad Air 2 oppleves også som en del raskere enn forgjengeren. I menyene er det ikke så merkbart, ettersom så godt som alle Apples iOS-enheter er raske på den delen av brukeropplevelsen. Men, da vi byttet mellom ulike apper, blant dem noen av de mer krevende du kan kjøre på iOS, gikk vekslingen ekstremt smidig og helt uten ventetid i noe ledd. Det er relativt imponerende, når man vet at apper blir stadig mer krevende for hver måned som går.

En av årsakene til at dette går så smidig heter A8X. Det er Apples oppdaterte versjon av systembrikken som står i iPhone 6-modellene. Den skal gi rundt 40 prosent høyere ytelse enn det man fikk i forrige generasjon iPad Air. Det ser altså ut til å være merkbart, selv om iPad Air på ingen måte oppleves som noen sinke den heller.

Stor eller liten? Valget er blitt vanskeligere

Også bildene Apple viste frem fra det nye iPad Air 2-kameraet så svært bra ut, men her blir det svært vanskelig å gi en fullverdig kvalitetsbedømming. Enhetene ble vist frem i flombelysning, og demonstrasjonsbildene så ut til å være knipset under helt optimale forhold. Akkurat hvor godt det er får vi altså ikke svaret på før iPad Air 2 dukker opp til test.

Det gjør den faktisk ganske raskt. Det nye nettbrettet har samme salgsstart over hele verden. Dermed kan det også bestilles av oss nordboere fra og med i morgen, med levering og salgsstart en uke senere.

Alt i alt gjorde iPad Air 2 et svært godt førsteinntrykk, men det er ikke til å stikke under en stol at vi ble litt skuffet av at iPad Mini ikke fikk en like omfattende oppdatering. For de mange som liker nettbrett med rundt åtte tommers skjerm kan nok dette bety en ekstra runde i tenkeboksen. Forrige gang var valget enklere, ettersom det kun var størrelsen som skilte de to nettbrettene fra hverandre.

Vi kommer tilbake med en grundig test av iPad Air 2 så fort et testeksemplar finner veien til redaksjonen.

I livebloggen fra lanseringen finner du alle kveldens Apple-nyheter »

annonse