Nyhet

Facebook vokser med 500 terabyte hver dag

Nye tall avslører hvor mye det sosiale nettverket faktisk brukes.

Med nærmere én milliard brukere kjemper Facebook en daglig kamp med astronomiske mengder data. Under en pressekonferanse i hovedkvarteret deres i California avslørte de blant annet at over 500 terabyte med data blir lagret på serverne deres, hver eneste dag.

Enorme mengder data

Du har sikkert lagt merke til det hver gang du er inne på Facebook. Nye statusoppdateringer dukker opp, bilder blir lastet opp og nettsider blir lenket til. Det virker kanskje ikke som så mye data når det bare gjelder vennegruppen din, men tenker du på at 955 millioner andre mennesker sitter og driver med akkurat det samme som deg, skjønner du fort at det er snakk om enorme mengde data som må prosesseres.

Blant tallene Facebook presenterte ser vi at det hver dag blir lagt ut omtrent 2,5 milliarder oppdateringer, 2,7 milliarder trykk på "liker"-knappen, og hele 300 millioner bilder lastes opp. Som om det ikke var nok, går systemet igjennom 105 terabyte data hvert 30-ende minutt for å holde nyhetsstrømmen oppdatert.

Må utvide

Alle disse dataene resulterer i at Facebooks system vokser med hele 500 terabyte hver eneste dag. Disse blir lagt til i en såkalt Hadoop-klynge, som har mer enn 100 petabyte lagringsplass. Én petabyte er omtrent én million gigabyte, og Facebooks Hadoop-klynger skal være de største i verden. De hviler imidlertid ikke på laurbærene, og sier at om bare et par måneder vil ikke lagringsplasser på denne størrelsen være imponerende lenger:

– Ingen bryr seg om du har 100 petabyte med data i varehuset ditt. Verden blir bare mer og mer sulten på data, og farten på inntaket bare øker og øker, fortalte Facebooks ingeniørsjef Jay Parikh.

For å holde styr på den stadig voksende mengden data har Facebook et prosjekt de kaller Project Prism. Prosjektet jobber med å distribuere den enorme databasen til flere nye datasentre verden over. Fire av disse er plasserte i den amerikanske delstatene California, Virginia, Oregon og North Carolina, mens én er plassert i Luleå i Sverige.

Les også: Katastrofe for Facebook-aksjen

(Kilde: Tech Crunch)

Les også
Ny Facebook-rival er bare for de rike
Les også
Disse er mest populære på Facebook
Les også
...eller koste deg jobben.
Les også
Hack Facebook, vinn seks millioner
Les også
5 sosiale medier-tabber du ikke bør gjøre på jobb
Les også
Facebook-profilen avslører om du er flink på jobben
annonse