Til hovedinnhold

Hjerterytmen kan bli ditt nye passord

Dine unike hjerteslag skal holde dine data trygge.

I fremtiden kan du låse opp PC-en ved hjelp av din unike hjerterytme. Bare sett deg ned ved PC-pulten, legg hendene på tastaturet og la maskinen identifisere pulsen din gjennom fingrene. Dette vil være ditt nye passord.

Forskere ved National Chung Hsing University i Taiwan har kommet frem til denne enestående måten å sikre data på, og har gjennomført vellykket testing.

Kaosteorien

Konseptet ble testet ut ved å oversette menneskelig hjerteslag til en krypteringsnøkkel. Dette foregikk via en elektrokardiograf (ECG) som registrerte pulsen i håndflaten til en testperson, og som deretter genererte en unik nøkkel.

Hjerterytmen er ikke bare unik for hvert menneske, men har også et uregelmessig mønster som aldri gjentar seg selv. Krypteringen er dermed basert på matematikken bak kaosteorien – hvor små endringer hos startbetingelsene fører til ulike utfall. Du får med andre ord aldri den samme nøkkelen to ganger.

Apple først ute?

Målet med prosjektet er å overføre systemet til for eksempel eksterne harddisker, slik at brukere kan både enkryptere og dekryptere sine enheter bare ved hjelp av å ta på dem.

Forskningen ledes av Chun-Liang Lin og vil dukke opp i den kommende utgaven av vitenskapsjournalen Information Sciences. Det spørs om ikke Apple kommer de taiwanske forskerne i forkjøpet, ettersom de angivelig skal ha forsket på et liknende system siden 2010.

(Kilde: New Scientist)

annonse